Useimmille tulee susheista mieleen japanilainen ruoka. Sushi ei kuitenkaan ole alun perin japanilainen, vaikka kylläkin Aasiasta kotoisin. Se on lähtöisin Kaakkois-Aasiasta, todennäköisesti Mekongjoen alueelta, josta se levisi Kiinaan ja Japaniin.
Riisiä ja kalaa sisältävä sushi on saanut alkunsa kalan säilöntämenetelmästä. Kun kalaa haluttiin säilöä pidempään, se laitettiin suolalla ja etikalla maustetun, keitetyn riisin sisälle ja peitettiin ilmatiiviisti. Kala sai kypsyä muutamasta kuukaudesta vuoteen ja näin siitä tuli hyvin säilyvä. Aluksi riisi heitettiin pois ja vain kala syötiin. Kun maustetun riisin ja kalan makujen huomattiin sopivan yhteen, alettiin riisikuortakin syödä kalan kanssa. Näin sushi oli syntynyt.
Tunnetuin sushilaji, mustan merilevälevyn avulla rullalle kääritty maki, on ollut olemassa vasta 1700-luvulta lähtien.
Ei niin vaikeata
Nykyään sushit ovat valloittaneet koko maapallon, Suomessa niitä tarjoillaan useissa ravintoloissa ja myydään marketeissa. Susheja voi valmistaa myös itse kotona, tarvikkeita löytyy kaupoista.
Vaikka valmis sushi näyttää taidokkaalta ja monimutkaiselta, sen valmistus ei ole niin vaikeaa. Itse tein tätä juttua varten ensimmäiset sushini ja olin ihan tyytyväinen lopputulokseen. Kotitekoisen näköisiä olivat, mutta hyviltä maistuivat.
Silakkakin käy
Sushit tehdään sushiriisistä ja useimmiten raa’asta kalasta ja äyriäisistä sekä muutamista vihanneksista. Sushin valmistuksessa ei käytetä suolaa riisin maustamista lukuun ottamatta. Perinteisesti valmiit sushit dipataan eli kastetaan kevyesti pienessä astiassa olevaan soijakastikkeeseen, josta tulee tarvittava suola.
Sushia voi tehdä useimmista meikäläisistä merikaloista, kuten lohesta, siiasta ja silakasta. Merikala käytetään joko raakana tai pakastettuna. Järvikaloja ei voi käyttää kypsentämättöminä lapamatovaaran vuoksi. Merikaloissa ei yleensä ole lapamatoa. Myös kylmäsavustettu tai kevyesti paistettu kala sopii täytteeksi.
Käytä aina mahdollisimman tuoretta ja hyvälaatuista kalaa.
Muista aina pestä kädet huolellisesti susheja tehdessä. Tee sushit nopeasti, jotta ne eivät ole liian kauan lämpimässä. Sushit kannattaa syödä parin päivän sisällä.
Syöjää kohti kannattaa varata kymmenkunta sushia, lisukkeeksi voi tarjota salaattia. Juomaksi sopii vaikka japanilaiseen tapaan vihreä tee. Maljoja kohottaessa voi sanoa japanilaisittain ”kampai”.
Sushit syödään joko paljain käsin tai syömäpuikoilla.
Riisi
Sushit tehdään lyhyestä ja pyöreästä sushiriisistä, joka on tahmeampaa kuin muut riisilajit. Riisipaketissa on ohjeet sushiriisin keittämiseen. Keitetty ja jäähdytetty riisi maustetaan sokerilla, suolalla ja etikalla.
Ohjeissa mainitaan riisiviinietikka, mutta tavallinen etikkakin käy. Kun muotoilet riisiä, kasta käsiä usein veteen, jotta riisi ei tartu käsiin.
Nigiri
Yksinkertaisimmat sushit ovat nigirejä, joihin tarvitaan vain käsin muotoiltu pieni riisipallero ja sen päälle ohut kalasiivu. Leikkaa kala terävällä veitsellä noin puolen sentin paksuisiksi vinoiksi viipaleiksi.
Riisin ja kalan väliin voi laittaa hieman wasabia, joka on erittäin väkevää maustekrassin juuresta ja piparjuuresta valmistettua vihreää tahnaa. Väliin voi laittaa myös majoneesia, jos haluaa miedompia susheja.
Maki
Makit ovat pieniä sushirullia, joiden tekemiseen tarvitaan kuivattuja merileväarkkeja eli noreja. Täytteeksi laitetaan riisin ja kapeiden kalasiivujen lisäksi esimerkiksi kurkkusiivuja, avokado- tai paprikaviipaleita tai ruohosipulia.
Makirullien käärimistä helpottaa bambualusta. Aseta alustan päälle kuiva merileväarkki. Levitä sen päälle riisiä mahdollisimman ohuesti, korkeintaan puolen sentin paksuudelta. Levitä riisin päälle keskelle arkkia ohuelti wasabia, jos haluat sushiin kirpeyttä. Lisää muut täytteet riisin päälle keskelle levyä ja rullaa levy tiukaksi pötköksi. Leikkaa noin 1,5-2 sentin paloiksi ja nosta rullat leikkauspinta ylöspäin.
Gari
Gari on sokeri-etikkaliemessä marinoitua inkivääriä. Sitä nautitaan sushipalojen välissä suun puhdistamiseksi ja makujen
neutraloimiseksi.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.