Suosikeista pulaa

Uutta sahaa voi joutua odottelemaan, sillä suosituimpia raivaus- ja moottorisahoja on tällä hetkellä heikosti saatavilla.

Sahakauppias Hannu Ojala esittelee Husqvarnan 560XPG-moottorisahaa. Omassa käytössä Ojalalla on nykyään akkusaha Husqvarna 535i XP. Sillä sujuu polttopuun teko ongelmitta. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Sahakauppias Hannu Ojala esittelee Husqvarnan 560XPG-moottorisahaa. Omassa käytössä Ojalalla on nykyään akkusaha Husqvarna 535i XP. Sillä sujuu polttopuun teko ongelmitta. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Jyväskylän Konesaha Oy on myynyt kivijalkamyymälässään sahoja jo 40 vuotta. Koskaan aikaisemmin sahavarastot eivät ole huvenneet niin nopeasti kuin tänä syksynä.

”Kesällä loppuivat ruohonleikkurit, ja nyt alkavat loppua moottorisahat ja raivaussahat, kun niille on enemmän kysyntää”, kertoo sahakauppias Hannu Ojala.

Kaksi vuotta isänsä vuonna 1981 perustamaa pienkoneliikettä luotsannut Ojala on omien sanojensa mukaan puun ja kuoren välissä. Asiakkaat haluaisivat sahoja ja tehdas niitä mielellään toimittaisi, mutta toimitukset laahaavat perässä. Syntipukiksi toimitusvaikeuksille on leimattu korona. Maailman seisahtuminen viruksen edessä on johtanut vaikeuksiin saada sahoihin tarvittavia komponentteja ja raaka-aineita.

Nyt ilmojen viilennyttyä moni suuntaisi sahakaupan kautta raivuuseen, mutta tuotteita ei välttämättä olekaan saatavilla, Ojala harmittelee. Etenkin suosituimmista 45-kuutioisista raivaussahoista on pulaa.

”Meilläkin saatiin juuri lisää 45-kuutioisia yhdistelmäkoneita, mutta tällä hetkellä saatavuus näyttää valitettavasti taas hyvinkin karulta. Se voi olla loppusyksy ennen kuin saamme niitä lisää.”

Vanhoja koneita huolletaan

Niukkuus myytävistä sahoista näkyy myös Jyväskylän Konesahan huoltopuolella. Kun uutta ei saa, moni huollattaa vanhoja laitteitaan. Sahoihin ja raivaussahoihin on onneksi saanut hyvin varaosia, sillä varaosat tulevat pitkälti sahavalmistajan omasta tehtaasta, Ojala kiittelee. Ruohonleikkureissa harvinaisempia veto- ja pyörityshihnoja on puolestaan joutunut välillä odottelemaan.

Koronan vuoksi myös joidenkin sahojen uusien mallien tulo markkinoille on viivästynyt. Parempaan päin kuitenkin ollaan menossa. Esimerkiksi japanilaisen Echon varteen otettava raivaussahauutuus julkistetaan mahdollisesti viimein tämän vuoden lopulla.

Koneliike on myynyt Echoa seitsemän vuotta ja sen kysyntä on koko ajan vahvistunut.

”Sen verran hyvä merkki se on, että se alkaa selkeästi olla sahamarkkinoilla kolmas isompi merkki Huskyn ja Stihlin rinnalla.”

Vaikka korona on aiheuttanut sahakauppiaalle päänvaivaa, Ojala näkee siinä myös hyviä puolia.

”Uutisissa kerrotaan, että myydään paljon porealtaita, paljuja ja viihdetuotteita, mutta kyllä se on yllättänyt, kuinka paljon ihmiset panostavat metsähoitoon.”

 

Sahakauppias toisessa polvessa

  • Jyväskylän Konesaha Oy:n kauppias Hannu Ojala.
  • Siirtyi isänsä perustaman liikkeen omistajaksi vuonna 2019.
  • Työskennellyt liikkeessä 20 vuotta.
  • Innostunut polttopuun teosta.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat