Nuori metsuri kapuaa jyrkkää rinnettä pyökkipöheikön läpi kohti leimaajan merkitsemää kuusta. Pohjois-Karjalasta lähtöisin oleva Riku Kukkonen on työmaallaan Finnharvestin savotalla Baijerin Stadtsteinachissa.
Kukkosen taitoja tarvitaan, sillä hakkuukoneet voivat kulkea vain rinteeseen pusketuilla pengerteillä. Metsuri kaataa liian kaukana koneesta olevat sekä liian suuret puut.
”Isoin mitattu oli 11 mottia”, hän paljastaa.
Tämäkin puu on aika jytky. Ison Huskin 20 tuuman terälaipan koko ulottuvuus tarvitaan, kun mies sahaa kaatokolon ja kaatosahauksen. Eikä aikaakaan, kun puu rojahtaa pyökkipöpelikköön. Tyvi ponnahtaa kannolta kymmenen metriä alamäkeen.
”Kerran puu lensi alarinteeseen yli 120 metriä. Se ylitti kaksi tietä ja pysähtyi vasta naapurin pellolle. Onneksi ketään ei ollut tiellä.”
Tällä kertaa puun karsineen moton mittauslaite näyttää rungon tilavuudeksi neljä kuutiometriä.
Kukkonen kulkee rinteessä pahemmin puuskuttamatta, vaikka pitkä päivä raskaan varustuksen kanssa mittaa kenen tahansa kunnon.
”Parissa kuukaudessa tähän tottui. Mitä isompia puut ovat, sitä helpommin ne lähtevät.”
Kuudella koneketjulla Saksan savotoilla
Seuraavaksi kuuseen tarttuu Jani-Petteri Ruutiaisen ohjastama järeä hakkuukone, savolaista tekoa sekin. Vankat oksat ryskyvät poikki ja ketjusaha työntää ilmaan sakeita purusuihkuja, kun runkoa katkotaan tukeiksi.
Saksan savotoilla suomalaiskuljettajat ovat saaneet totutella meikäläistä hurjempiin maastoihin.
”Täysillä kuormilla ei ilkeä ajaa, kun pengerteiden maa on usein pehmeää ja penkereet kallistuvat alamäen puolelle. Välillä täytyy mättää risuja tielle kallistuksen puolelle”, kuormatraktorin kuljettaja Veeti Varjoranta kertoo.
Kolmikko on osa Finnharvestin Suomesta lähettämää 26 ammattilaisen joukkoa, joka korjaa puuta kuudella motoketjulla.
Pari vuotta sitten Finnharvest perusti Saksaan tytäryhtiön, Finnharvest GmbH:n.
”Töitä on tarjolla runsaasti, mutta kilpailuakin on. Puolasta ja Tšekistä tulevat yrittäjät voittavat usein hintakilpailun, mutta voimme vastata laadukkaalla, luotettavalla toimintatavallamme”, sanoo Finnharvest GmbH:n toimitusjohtaja Olli Oksanen.
Maksetaan paremmin kuin Suomessa
Finnharvest lukeutuu Suomen suurimpiin metsäkoneyrityksiin. Saksasta yritys hakee toista tukijalkaa kireiden kotimarkkinoiden vastapainoksi.
”Emme ole hakemassa pikavoittoja, vaan haluamme kehittää liiketoimintamahdollisuuksia pitkällä aikajänteellä”, kertoo Finnharvestin osakkaisiin lukeutuva, yhtiön operaatiopäällikkönä toimiva Eino Piironen.
Saksassa puunkorjuuyrityksen on mahdollisuus tehdä parempaa tulosta kuin Suomessa. Helppoja paloja ei silti ole jaossa.
”Menestyminen edellyttää vankkaa osaamista, luottamusta sekä saksan kielen hallintaa ja maan olosuhteiden tuntemista”, Piironen sanoo.
Piiroset eivät puhu taksoistaan. Alasaksin metsävirastosta kerrottiin, että tukkikokoisen tuhometsän korjuu kannolta tienvarteen maksaa noin 28 euroa kuutiolta. Kyse ei ollut Finnharvestin työmaasta.
Finnharvest operoi Saksan metsissä puhtaasti suomalaisvoimin. Lähtijöistä ei ole ollut pulaa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.