Shinshowan konkurssi kouraisee

Yksittäisten metsänomistajien menetykset ovat jopa kymmeniä tuhansia euroja. Merkittävän ostajan poistuminen jättää puumarkkinoilla aukon.

Shinshowan puunhankinta on loppunut, mutta konkurssipesä ajaa sahan tyhjäksi. Puunmyyjien saatavien kohtalo riippuu kauppatavasta ja konkurssihetken korjuutilanteesta. (Kuvaaja: Mikko Häyrynen)
Shinshowan puunhankinta on loppunut, mutta konkurssipesä ajaa sahan tyhjäksi. Puunmyyjien saatavien kohtalo riippuu kauppatavasta ja konkurssihetken korjuutilanteesta. (Kuvaaja: Mikko Häyrynen)

Haukiputaalla Pohjois-Pohjanmaalla toimiva Shinshowa Finland -sahayhtiö jätti maaliskuun lopussa konkurssihakemuksen. Sen seurauksena yksittäisten metsänomistajien menetykset voivat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Shinshowan liikevaihto on ollut noin kymmenen miljoonaa euroa ja tukinkäyttö lähes satatuhatta kuutiometriä vuodessa, sekä mäntyä että kuusta. Japanilaisomisteisella sahalla on ollut käytössä omat, Japanin-markkinoista johdetut tukkimitat, ja yhtiö on tunnettu tarkasta tukin talteenotosta.

Yhtiön puukauppojen maksuaika on ollut kaksi kuukautta korjuusta, ja vilkkaimman korjuukauden lopulle ajoittuvan konkurssin vuoksi koko joukolle puunmyyjiä jää saatavia.

Suurimmat yksittäisten metsänomistajien saatavat ovat useita kymmeniä tuhansia euroja. Saatavia on myös metsänhoitoyhdistyksillä ja korjuu- ja kuljetusyrittäjillä.

Unettomia öitä

Oulun seudun mhy:n toiminnanjohtaja Mikko Harju sanoo valvoneensa öitä.

”Konkurssi tuli pyytämättä ja yllättäen. Vielä edellisenä päivänä yrityksestä vakuutettiin, että kaikki on kunnossa.”

Harju on tehnyt yrityksen kanssa kauppaa 16 vuotta, eli sen perustamisesta asti.

”Vaikka maksujen perään on pitänyt kysellä, niin aina ne kuitenkin tulivat.”

Yhdistys on toimittanut sahalle puuta valtakirjakauppoina, joko pystyyn tai korjattuna. Harju sanoo, että pienelle yhdistykselle tappiot ovat huomattavia.

Yhdistys korvaa puunmyyjille täysimääräisesti kaiken yhdistyksen korjuupalvelun kautta myydyn puun. Yhdistyksellä on kolmannelle osapuolelle eli metsänomistajille aiheutettujen vahinkojen varalta vakuutus, jonka toimivuutta nyt ensimmäisen kerran testataan.

Yhdistyksen kautta valtakirjalla pystykauppana myytyjen puiden saatavat ovat vielä avoin kysymys. Ensiksi katsotaan, mitä konkurssipesästä saadaan, sen jälkeen mitä vakuutus korvaa.

”Prosessi on pitkä ja todennäköisesti puunmyyjille tulee menetyksiä”, Harju olettaa.

Sahanmentävä aukko

Konkurssi jättää alueen puunhankintaan suurehkon aukon. Merkittävän ostajan poistuminen vääjäämättä vaikuttaa kantohintoihin, sillä korvaavaa kysyntää ei ole näköpiirissä.

Konkurssin jälkeen Pohjois-Pohjanmaan ainoat teollisen mitan sahat ovat Junnikkalan saha Oulaisissa ja Pölkyn sahat Taivalkoskella ja Kuusamossa. Hankinnan laajentaminen Shinshowalta vapautuneelle alueelle ei innosta kumpaakaan.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 8/2017

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa