Se oli siinä – lämpö sulatti energiapuubuumin

Varastot pursuavat energiapuuta poikkeuksellisen lämpimien säiden takia. Tilanne voi vaikuttaa kuitupuumarkkinoihin.

Energiapuun menekki sakkaa lämpimän syksyn ja talven takia nyt pahasti. Varastot täyttyvät vauhdilla, mikä heijastuu jo toimijoiden ostohaluihin. Energiapuuleimikoita käännetään nyt myös kuitupuukorjuuseen. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Energiapuun menekki sakkaa lämpimän syksyn ja talven takia nyt pahasti. Varastot täyttyvät vauhdilla, mikä heijastuu jo toimijoiden ostohaluihin. Energiapuuleimikoita käännetään nyt myös kuitupuukorjuuseen. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Energiapuun kova kysyntä on pitänyt puumarkkinoiden hyvää virettä ja hintoja yllä jo useamman vuoden. Nyt tämä metsänomistajia riemastuttanut buumi näyttäisi olevan ohi.

”Lämpimien kelien vuoksi energiapuun kulutus laitoksilla on ollut tänä talvena alhaisemmalla tasolla kuin olimme budjetoineet. Jo viime syksynä lämmin sää jatkui pitkään”, kuvailee tilannetta metsänhoitoyhdistys Päijänteen toiminnanjohtaja Petri Takalo.

Energiapuutoimitukset ovat yhdistykselle merkittävää liiketoimintaa.

”Käytännössä raha sitoutuu energiapuuvarastoihin pidemmäksi aikaa. Toimitukset ovat pyörineet, mutta suunniteltua alhaisemmilla määrillä.”

Takalon mukaan myös valmiiksi terminaaleihin ajettua energiapuuta saattaa jäädä tänä talvena käyttämättä.

”Jos terminaalit ovat täynnä, voi puuta jäädä tienvarsivarastoihin odottamaan seuraavaa talvea. Puun laatu tietysti kärsii tästä.”

Pakkasmittari kertoo puutarpeen

Viesti kasvavista energiapuuvarastoista vahvistetaan myös puuta käyttäviltä lämpölaitoksilta.

Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n toimitusjohtaja Pertti Sundberg sanoo, että ulkolämpötila korreloi suoraan kaukolämmön tarpeen kanssa. 

 ”Viime vuonna tähän aikaan Turussa oli 15 astetta pakkasta, nyt auton mittari näyttää kuutta astetta plussaa”, hän totesi viime viikolla.

”Käytämme puuenergiaa keskimäärin kaksi terawattituntia vuodessa. Viime vuonna puuenergiaa tuotettiin vain 1,7 terawattituntia. Vähenemä johtuu ensisijaisesti pitkään leutona jatkuneesta syksystä.”

 Hän ei käy ennustamaan puuenergian tulevia käyttömääriä.

”Kerro ensin, mikä on ensi vuoden tammikuun lämpötila.”

Turun Seudun Energiantuotanto on monen muun toimijan tavoin panostanut sähkökattiloihin ja lämpöpumppuihin. Niillä voidaan edullisen sähkön aikaan tuottaa kaukolämpöä edullisemmin kuin polttavissa laitoksissa.

Koetaanko taas äkkistoppi?

Kentällä toimijat ovat jo reagoineet nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen. Metsänhoitoyhdistys Lounametsän tytäryhtiö Lounapuu toimittaa vuosittain mittavan määrän energiapuuta lämpövoimalaitoksille.

”Emme osta energiapuuta varastoon. Onneksi kuitupuun kysyntä on vahvaa, ja se on turvannut harvennuspuun kysynnän. Myös kaikki marraskuun alun myrskyssä kaatuneet puut saadaan markkinoitua”, yhdistyksen johtaja Hannu Justen sanoo.

Tarkoittaako tilanne, että energiapuumarkkinoilla ennenkin koettu täydellinen stoppi on taas edessä?

”En missään nimessä toivo äkkistoppia. Mutta realiteetit puhuvat sen puolesta, että energiapuun käyttömäärät tulevat laskemaan selvästi, myös sähkökattilainvestointien takia”, pohtii metsänhoitoyhdistys Päijänteen Takalo.

Sähkökattiloiden ennakoidaan leikkaavan eniten juuri metsästä korjattavan energiapuun määriä, sillä metsäteollisuuden sivuvirrat riittävät jatkossa korvaamaan yhä paremmin pakkaskausien polttoainetarpeet.

Puukaupan kannalta kasvava energiapuuvuori tarkoittanee sitä, että kuitupuun osalta kovimmat paineet hintojen nousulle ovat tällä erää ohi.  

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut