Selvitimme viiden alemman hintaluokan moottorisahan kokeilussa, millaisella moottorisahalla tavallinen viikonloppusahuri pärjäisi. Kokeilimme sahoja ensiharvennuksella, ja leikkuutehoa vertailimme sahaamalla kiekkoja kuusipöllistä.
Jos hinta olisi ainoa valintaperuste, voiton olisi vienyt heti kättelyssä Jonköping. Hintaan ”kasiysi” sahalle voi – ja täytyy – antaa aika paljon anteeksi. Muut vertailun sahat sijoittuvat neljän sadan euron hintaluokkaan.
Erot sahojen painoissa ovat vähäiset. Kevein Echo painaa tankit täytettynä 5,5 kiloa. Vähiten moottoritehoja lupaa Husqvarna, eniten Dolmar ja Jonköping.
Sahan valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös huoltopalvelut. Niissä Husqvarna ja Stihl ovat ylivoimaisia.
Kaikki sahat käynnistyvät kevyesti. Jonköpingistä irtosi käynnistinkahva heti uutena. Käynnistintä korjattaessa ilmeni, että pari käynnistinkopan kiinnitysruuvia oli kierteettömiä.
Dolmarissa ja Husqvarnassa on primer-pumppu, siis kumikupla, jolla pumpataan bensaa kaasuttimeen. Tämä helpottaa käynnistämistä tankin tyhjäksi sahaamisen jälkeen. Dolmarin käynnistinkahva on niin pieni, että siitä on vaikea saada otetta.
Kokeilusavotan aikaan pakkasta oli reilut kymmenen astetta ja kuusialikasvoksesta pölähti pilvi kuivakkaa pakkaslunta – se koetteli sahojen käyntivarmuutta.
Dolmarissa, Echossa ja Stihlissä on talviläppä, joka ohjaa ilmanoton sylinterin kautta tulevaksi. Husqvarnassa on moottorikopassa aihio, jonka voisi nakertaa puukolla auki ja tukkia taas kesällä ilmastointiteipillä.
Puukkoa ei käytetty, mutta silti Husqvarna kävi häiriöittä. Muut sahat, Stihl ehkä pahimmin, kärsivät talvikelillä tyhjäkäynnin häiriöistä.
Jonköping tehokkain
Dolmarissa, Husqvarnassa ja Stihlissä on yhdistetty virrankatkaisu- ja ryyppyhanikka. Echo ja Jonköping on varustettu erillisillä virta- ja ryyppyvivuilla.
Käsiteltävyydessä Husqvarna on ykkönen ja Jonköping kehnoin. Halpasaha tärisi voimakkaasti.
Nelikymppisten nelikolla tankillinen riitti kolmen vartin sahaukseen. Jonköpingin tankki tyhjeni 25 minuutissa – osin ehkä siksi, että bensatankin korkki vuoti.
Sahojen leikkuutehoa verrattiin sahaamalla 19 sentin kuusipöllistä kolmen kiekon sarjoja. Tehokkain oli Jonköping muita isomman moottorinsa ansiosta. Kakkosjian jakoivat Stihl ja Dolmar. Leikkuunopeus mukaili valmistajien ilmoittamia moottoritehoja.
Todettakoon, että Stihlin ärhäkkä pikkusaha MS 200 päihitti kiekkosahauksesta kaikki vertailun sahat.
Husqvarna vei voiton
Vertailun viitossija lankesi Jonköpingille epämukavuuden ja kehnon teknisen laadun perusteella. Saha sopinee mökkisahaksi, mutta hakkuulle sitä ei ilkeäisi viedä.
Nelossijalle jäi Echo levottomasti käyttäytyneen moottorin vuoksi. Säädettynä moottori kävi hienosti, mutta säädöt karkailivat selittämättömästi. Harmi, sillä muuten saha oli näppärän kepeä.
Himmeämmät mitalit menivät Saksaan. Dolmar ja Stihl ovat jämäköitä ja leikkuutehotkin ovat porukan parhaasta päästä. Hopeasijan myönsimme Stihlille kattavan huoltoverkostonsa ansiosta.
Kärkisijalle asetimme Husqvarnan. Perusteena oli joukon paras käsiteltävyys, ja lisäpisteitä tuli toimintavarmuudesta lumikelillä.
Leikkuutehollaan Husqvarna ei pärjännyt saksalaisille. Pienitehoinen Husku purisi paremmin matalaprofiilisella 3/8-ketjulla. Sitä varten sahaan pitäisi vaihtaa myös ketjun vetopyörä ja terälaippa.
Parhaaksi Metsälehden halvemman hintaluokan sahojen testissä arvioitiin Husqvarna 440 E-series.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Milenkiintoinen vertailu sopii oma toimisahaajille
Hinnatsopivia monelle Ei ammattiduuniin kierokksia
Liian vähän leikkuteholoppuu hyvä vertailu