1. Arkistoon
Parhaat lehtijutut haluaa ehkä leikata talteen. Tällöin tärkeintä on suojata ne valolta, sillä valo saa sanomalehtipaperin haurastumaan, kertoo Kansalliskirjaston konservaattori Heidi Törrönen.
Hän neuvoo säilyttämään lehtileikkeet valkoisesta kopiopaperista taitellussa suojakuoressa tai happovapaasta paperista valmistetussa leikekirjassa. Muovitaskuun lehtileikkeitä ei kannata laittaa, sillä painomuste tarttuu herkästi kiinni muoviin. Myös kirjan väliin laittaminen on huono ajatus, sillä kellastuva sanomalehtileike kellastaa myös kirjan sivut.
Jos haluaa säilyttää lehden koko vuosikerran, kannattaa lehdet Törrösen mukaan laittaa taittamatta happovapaaseen arkistokelpoiseen kartonkikoteloon.
”Sanomalehtipaperia ei ole tarkoitettu säilytettäväksi. Oikein säilytettynä se säilyy kuitenkin satoja vuosia”, hän sanoo.
2. Märkien kenkien kuivaaja
Märät kengät saa kuivattua työntämällä niihin rutattuja sanomalehden palasia. Sanomalehti imee kosteutta, jolloin kengät eivät ala haista.
3. Työalustan suoja
Kaipaako moottorisaha huoltoa? Suojaa työalusta Metsälehdillä, niin säästyt sotkulta. Toimii myös maalipurkin alustana ja kun vaihdat viherkasveille multaa.
4. Kärpäslätkä
Taittele tai rullaa lehti käteen sopivaksi ja ala lätkiä.
5. Lahjapaperi
Jos lahjapaperi on loppu, paketoi lahjat Metsälehteen. Kääreeksi sopivia sivuja löytyy niin puunhinnoista kuin metsäkoneista kiinnostuneille.
6. Biojätepussi
Taittele Metsälehdestä biojätepussi. Mitä useamman aukeaman käytät, sitä tukevampi pussista tukee.
7. Suojakääre
Muutto edessä? Kääri särkyvät esineet Metsälehteen.
8. Ikkunoiden kirkastaja
Pestyt ikkunat ja peilit voi lastan sijaan kuivata sanomalehtipaperilla, neuvoo Marttajärjestön kehittämispäällikkö Salka Orivuori. Sanomalehtipaperi paitsi kuivaa myös kiillottaa lasin.
”Sanomalehdellä kuivaa näppärästi varsinkin pienet pinnat, joihin ei lastalla pääse. Pitää vain varoa, ettei mustetta tule ikkunanpuitteisiin”, hän sanoo.
Ikkunoiden ja peilien lisäksi sanomalehti kiillottaa myös tulipesien lasit.
9. Paperihattu
Juhlat tulossa mutta asu puuttuu? Taittele Metsälehdestä paperihattu.
10. Saapastuki
Varsinkin pitkävartiset saappaat säilyttävät muotonsa paremmin, kun niiden sisään rullaa säilytyksen ajaksi sanomalehteä.
11. Kylmäkalle
Pakasteet ja viileässä säilytettävät tuotteet pysyvät kylmempinä, kun ne käärii sanomalehteen kuljetuksen ajaksi.
12. Paperivene
Lapsille tekemistä? Yhdestä Metsälehdestä syntyy kahdeksan paperivenettä.
13. Sieniviljelmä
Mahdollisuuksiaan löytää keväällä korvasieniä voi parantaa kaivamalla maahan sanomalehden palasia. Korvasieni on lahottajasieni, joten sanomalehden sisältämä selluloosa kiihdyttää sen kasvua, kertoo Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen suojelusuunnittelija Tea von Bonsdorff.
Jotta sanomalehdestä olisi hyötyä, tulee maassa olla korvasienen sienirihmastoa. Sanomalehden palaset kannattaa siis kaivaa sellaiselle paikalle, jolta korvasieniä on löytynyt aiemminkin. Von Bonsdorffin mukaan korvasieni viihtyy varsinkin hiekkapohjaisilla mäntykankailla, joilta sitä löytyy erityisesti hakkuiden ja maanmuokkauksen jälkeen.
Korvasieniviljelmä perustetaan kaivamalla maahan noin puoli metriä syvä kuoppa. Kuoppa täytetään ilmavasti rypistetyillä sanomalehden palasilla ja peitetään lopuksi kuopasta kaivetulla maalla.
”Syksyllä maahan kaivetut sanomalehden palaset saattavat tuottaa satoa jo seuraavana keväänä”, von Bonsdorff sanoo.
Mihin tahansa korvasieniviljelmää ei kuitenkaan saa perustaa, vaan se vaatii aina maanomistajan luvan.
14. Tuuletusapu
Eikö ikkuna pysy auki? Taittele Metsälehti sopivan paksuiseksi kiilaksi ja työnnä se ikkunanpuitteen ja ikkunankarmin väliin.
15. Sytyke
Pieni pala sanomalehteä käy hyvin sytykkeeksi, sanoo Nuohousalan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Tapio Lehtimäki. Suurta sanomalehtimäärää hän ei kuitenkaan lähtisi polttamaan, sillä sanomalehtipaperista jää paljon tuhkaa.
”Sanomalehtipaperin koostumus on muuttunut niin, ettei se pala enää yhtä hyvin kuin joskus kauan sitten.”
Itse Lehtimäki käyttää sytykkeenä pientä palaa koivun tuohta tai puuliiterin pohjalta keräämiään puutikkuja.
16. Kalankääre
Tämän päivän lehti on huomisen kalankääre, kuuluu vanha sanonta. Enää näin ei kuitenkaan ole – ainakaan ammattikalastajien joukossa, sanoo Suomen Ammattikalastajaliiton hallituksen puheenjohtaja Olavi Sahlstén. Hän arvioi sanonnan olevan peräisin vuosikymmenten takaisesta kalan torimyynnistä.
17. Vessapaperi
Tähänkin Metsälehti tarpeen vaatiessa käy.
18. Kierrätykseen
Kun kaikki muut keinot on käytetty, on jäljellä vielä paperinkeräys. Suomalaiset kotitaloudet ovat ahkeria paperin kierrättäjiä: Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan kotikeräyspaperista otettiin vuonna 2019 talteen 85 prosenttia.
Sanomalehtiä kotikeräyspaperista on alle puolet, arvioi Suomen Keräystuote Oy:n asiamies Merja Helander.
”Vielä parikymmentä vuotta sitten sanomalehtien osuus oli 70 prosenttia. Nyt niitä luetaan yhä enemmän netissä”, hän sanoo.
Keräyspaperista valmistetaan muun muassa sanomalehtipaperia ja pehmopaperituotteita. Lisäksi sitä käytetään eristevillan raaka-aineena.
Suomen paperi- ja kartonkiteollisuuden käyttämästä puukuidusta noin viisi prosenttia on kierrätyskuitua. Metsäteollisuus ry:n ympäristöasiantuntijan Aaron Vuolan mukaan käytännössä kaikki saatavilla oleva kierrätyskuitu on tähän asti käytetty. Suomessa tuotetusta paperista 95 prosenttia menee vientiin, ja kovin kaukaa kierrätyskuitua ei kannata Suomeen tuoda.
Valtaosa kotitalouksien kierrättämästä paperista on Vuolan mukaan käytetty UPM:n Kaipolan paperitehtaalla. Tehdas kuitenkin suljettiin vuoden vaihteessa.
”Yleinen näkemys on, että arvokkaalle raaka-aineelle löytyy kotimaasta uusia ottajia, mutta hetkellisesti sen vienti voi lisääntyä”, Vuola sanoo.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään