Ruuviterä leikkaa taimikot tehokkaasti

Cutlink on teknisesti lupaava kone taimikonhoitoon. Ensi kesä näyttää, kannattaako konetyö uudella laitteella.

Oranssi ruuvi pakottaa vesat vastaterään, joka katkaisee ne.
Oranssi ruuvi pakottaa vesat vastaterään, joka katkaisee ne.

Cutlink-koneen kehittäjä, joensuulainen Lauri Vallius tuntee taimikonhoidon haasteet urakoituaan vuosikaudet taimikoita raivaussahalla. Cutlinkiä varten Vallius perusti Valliusforestry-yhtiön, ja koneen ensimmäiset prototyypit valmistuivat pari vuotta sitten. Nyt ensimmäiset koneet ovat yrittäjillä.

Hänen koneensa leikkaa vesat ruuviterin. Koneyrittäjä Petteri Pieti testaa Cutlinkiä omien kuusentaimikoidensa varhaisperkauksessa Längelmäellä. Ensi keväänä hän kaavailee lähtevänsä urakoimaan vieraiden metsiin.

”Metsäyhtiöt ovat olleet kiinnostuneita. Tarkoitukseni on tarjota taimikonhoitoa myös yksityisille.”

Ruuviterä leikkaa tunnottomasti

Pieti on asentanut raivauspään hakkuukoneeseen. Leikkurissa on rinnakkain kolme ruuvia, jotka pakottavat vesat leikkuuteriä vasten. Jokainen ruuvi saa voimansa omasta hydraulimoottorista.

Ruuvien tehontarve on vähäinen. Niinpä hakkuukoneen öljyntuottoa on kuristettu, jotta ruuvit pyörivät sopivan hitaasti, vajaat 300 kierrosta minuutissa. Leikkuri on hiljainen eikä visko rojua ympäriinsä.

Leikkureita valmistetaan yksiruuvisista kuuden rinnakkaisen ruuvin laitteisiin, jotka on tarkoitettu sähkölinjojen raivaukseen. Yhden ruuvin työleveys on 35 senttiä.

Ruuviterä vaikutti tunnottomalta vesakon tiheyteen tai runkojen läpimittaan nähden. Terä katkoo enimmillään 11-senttisiä runkoja. Koneella pystytään niittämään myös hentoa, läpimitaltaan puolisenttistä vitelikkoa.

Sopii parhaiten varhaisperkaukseen

Pieti niittää vesakkoa sivuttaisliikkein. Näin ruuvit ovat koko ajan näkyvillä ja laitteen ohjaaminen helppoa.

”Taimikon perkaus onnistuu parhaiten keväällä tai syksyllä, kun näkyvyys on hyvä. Keskikesällä voi raivata esimerkiksi sähkölinjoja tai teiden pientareita”, Pieti pohtii.

Konetyö onnistuu varmimmin matalassa kuusentaimikossa, jossa koneen puomi mahtuu kääntymään taimien yli. Yli kolmemetrisessä taimikossa koneella olisi vaikea työskennellä.

Kone etenee 20 metrin välein muodostuvia ajouria myöten. Koneen alle jäävät, noin metriset taimet taipuvat ja pääosa niistä selviytyy vaurioitta.

”Taimien vauriot eivät huolestuta minua. Samoja ajouria käytetään myös ensiharvennuksella, joten vikaantuneet rungot korjataan siinä vaiheessa.”

Video Cutlinkin toiminnasta osoitteessa www.youtube.com/watch?v=E35Y2TOFSsw

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 22/2016

Kommentit (1)

  1. harrastelija

    Hyvä, että ”pelle pelottomia” riittää! Onko tehty kustannusvertailuja, paljonko tulee ha-kustannus verrattuna vaikka metsurityöhön?
    Yksi suuri etuhan se on maastossa liikkuminen joka ilmalla. Kivempi on istua koneen hytissä kuin rämpiä räntäsateessa epätasaisessa maastossa.

    Minkälaisia vaatimuksia laite asettaa koeelle? Tietty puomin pituus on etu tiheässä taimikossa, mutta olisiko jollain pienemmällä koneella kustannus pienempi?

Tekniikka Tekniikka

Kuvat