Ruoholaukka (Allium schoenoprasum) eli ruohosipuli on monivuotinen maustekasvi, joka kasvaa luonnonvaraisena Etelä- ja Lounais-Suomen saariston sekä rannikkoseudun kallioilla ja rannoilla. Sitä tapaa myös sisämaassa kallioilla.
Ruoholaukka viihtyy myös puutarhoissa ja onkin meidän yleisimpiä maustekasvejamme.
Ruoholaukka sisältää runsaasti C-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja karoteenia eli A-vitamiinin esiastetta. Ruohosipulilla on sanottu olevan hampaita, kynsiä ja hiuksia vahvistava vaikutus. Sitä on kutsuttu vihanneslaukaksi, sillä se on ollut suosittu maustevihannes, ja keripukkiyrtiksi, koska sitä on käytetty suuren C-vitamiinipitoisuutensa vuoksi merenkulkijoiden keripukin torjuntaan laivoilla.
Ruoholaukka sopii mausteeksi ruokiin, joihin tarvitaan mietoa sipulin makua kuten salaatteihin, keittoihin, kastikkeisiin, kermaviiliin, munakkaisiin, kalan päälle ja voileipäkakkuun. Se käy myös ruokien koristeeksi, varsinkin kukista saa kauniita koristeita kattaukseen.
Yrttiä kannattaa käyttää tuoreena ja lisätä se viimeksi valmiisiin ruokiin, ettei C-vitamiini tuhoudu. Pakastaminen on paras säilöntämenetelmä.
Ruoholaukka maustaa myös kevyet kesäherkut, villiyrttikeiton ja teeleivän. Ne on helppo valmistaa luonnossa nuotiolla, jolloin ruokiin voi laittaa luonnosta kerättyjä aineksia. Leivät voi paistaa pannulla pieniksi rieskoiksi.
Villiyrttikeitto
1 l vettä
1 sipuli varsineen
2-3 valkosipulin kynttä
1 dl mausteyrttejä (litulaukkaa, suolaheinää, lipstikkaa, timjamia, rakuunaa)
suolaa
pippuria
kurkumaa
1 dl ruoholaukkaa
raejuustoa
Pilko sipulit ja yrtit ja keitä niitä vedessä ruoholaukkaa lukuun ottamatta jonkin aikaa. Mausta keitto ja lisää viimeksi raejuusto, johon ruoholaukka on sekoitettu.
Sipulinen teeleipä
2 dl piimää tai maitoa (vesikin käy)
2 dl kaurahiutaleita
2 dl spelttijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 dl juustoraastetta
0,5 dl öljyä
3 tl ruokasoodaa (piimän kanssa) tai leivinjauhetta (maidon kanssa)
1 tl suolaa
1 dl ruoholaukkaa
Sekoita ainekset keskenään ja tee pellille kaksi leipää, taputtele matalaksi ja jaa taikinapyörällä neljään osaan.
Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.