Kokeilimme viime syksynä mäntytaimikon suojaamista levittämällä moottoriruiskulla hirvikarkote Tricoa ympäri taimikkoa. Tarkoituksemme oli löytää uusia keinoja turvata männyn ja koivun viljelyä hirvituhoilta.
Idean saimme muutaman vuoden takaisesta ruotsalaisesta opinnäytetyöstä (Ny metod för behandling med viltskydd på skogsplantor, Victor Ljungar, Linnea Ottosson, Linneuniversitetet, 2018).
Esittelimme kokeilua ja lupaavia tuloksia Metsälehdissä (19/2022 ja 13/2023) sekä videoilla. Vastaanotto oli odottamaton. Ensin Luonnonvarakeskuksen tutkija vaati videon poistamista. Sitten tänä kesänä jyrähti maa- ja metsätaloutta valvova Ruokavirasto.
”Koska Youtube-videoilla opastetaan kasvinsuojeluaineen vääränlaiseen käyttöön, olisi ne syytä poistaa näkyviltä mahdollisimman pian”, lausui Ruokaviraston ylitarkastaja Mira Liiri heinäkuussa Metsälehdelle lähettämässään sähköpostiviestissä.
Ruokaviraston väliaikainen pääjohtaja Piia Mäkelä kuitenkin korostaa, ettei virasto pyri rajoittamaan tiedotusvälineiden toimintaa.
”Kyse oli lähinnä suosituksesta poistaa videot, joissa esitetään lainvastaisia käyttötapoja.”
Kasvinsuojeluainelain mukaan muu kuin valmisteen käyttöohjeessa mainittu käyttötapa on lainvastaista. Vain taimien latvojen suojaaminen yksin puin on sallittua, mutta näin toimien käsittely on niin hidasta, ettei taimikoiden vähääkään laajempi suojaaminen onnistuisi.
Myös metsästäjät suhtautuivat kokeiluumme nuivasti. Huolena on hirvieläimille tarjolla olevan ravinnon väheneminen, jos kauttaaltaan taimikkoon levitetty karkote tekisi myös kenttäkerroksesta syömäkelvotonta.
Ruiskutusvideoita ei ole poistettu, ja ne löytyvät yhä Metsälehden verkkosivuilta. Niihin on lisätty muistutus suojavarusteiden käytöstä ja Tricon käyttöohje.
Rahasta kiinni
Tricon alueruiskuttamisen vaikutuksista tarvittaisiin lisää tietoa, koska valmisteen käyttöohjeita ollaan uudistamassa ensi vuonna. Luonnonvarakeskus (Luke) on valtuutettu testaamaan kasvinsuojeluaineita, mutta oma-aloitteisesti se ei testauksiin ryhdy.
”Käyttöohjeen muuttamiseksi tarvitaan Tukesin hyväksymää, varmennettua tietoa alueruiskutuksen vaikuttavuudesta ja ympäristövaikutuksista. Tällainen tutkimus kestäisi useamman vuoden ja maksaisi kuusinumeroisen summan”, sanoo Luken erikoistutkija Ari Nikula.
Kasvisuojeluaineiden testaukset tehdään valmistajan ja kustannuksella. Tricoa valmistaa itävaltalainen Kwizda Agro, ja sitä tuo maahan Berner Oy.
Parhaillaan Metsäkeskuksessa valmistellaan hanketta, jossa on tarkoitus kokeilla Tricon levittämistä drooneilla.
Tällainen kokeilu on nykylainsäädännön mukaan kaksinkertaisesti lainvastaista. Kasvinsuojeluaineiden levittäminen ilma-aluksista on kiellettyä – kuten myös Tricon alueellinen levittäminen. Tällaisia kokeiluita voidaan kuitenkin tehdä erityisluvalla, joita Tukes myöntää.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
kiitos vinkistä ja tutkivasta journalismista jota suomessa ei todellakaan ole liikaa
Naurettavaa pompottelua hirvien aiheuttamien jo satojen miljoonien vahinkojen estämisestä uudella konstilla. Ja ”metsästäjät” painukoot nurkkaan häpeämään.