Risujen ajo ja maanmuokkaus samalla koneella

Risutecin ja Metsä Groupin yhdessä kehittämä muokkauskone tehostaa uudistusalojen käsittelyä.

Jatkossa sama kone voi sekä ajaa hakkuutähteet että muokata maan, mikä vähentää koneiden siirtotarvetta. (Kuva: Mikko Riikilä)
Jatkossa sama kone voi sekä ajaa hakkuutähteet että muokata maan, mikä vähentää koneiden siirtotarvetta. (Kuva: Mikko Riikilä)

Risutecin ja Metsä Groupin kehittämä uutuuskone on malliltaan Risutec MG Combi. Se on kuormatraktorin perään asennettava maanmuokkain, jonka nakkilalaisyritys on kehittänyt Metsä Groupin toimeksiannosta. Nyt kone on lähes valmis ja koeajossa.

Aluksi testataan vain muokkainta, mutta tarkoitus on, että kuormatraktori kerää hakkuutähteet aukolta ja muokkaa sitten maan. Se vähentää koneiden siirtoja, koska erillistä muokkauskonetta ei tarvita. Myös hakkuualalla ajaminen vähenee.

”Kone korjaa ensin hakkuutähteet osalta aukkoa ja varastolta palatessaan muokkaa risuista vapautuneen alueen. Hakkuutähteillä kuormatulla koneella ei ole tarkoitus muokata”, toteaa Tommi Taipale Risuteciltä.

Mättäitä ja laikkuja

Muokkain on kaksirivinen ja jatkuvatoiminen. Se tarkoittaa, että metsäkone vetää muokkainta, joka tekee mättäitä tai laikkuja kahteen riviin halutuin välimatkoin.

Maa mätästetään tai laikutetaan ylös alas liikkuvin kuokkamaisin terin, joiden muotoilu muistuttaa kaivinkoneissa käytettäviä mätästyslevyjä.

Maahan painuva terä kaapaisee ”mättäällisen” maata ja pintakunttaa. Kohotessaan terä pyöräyttää maapaakun mättääksi laikun viereen. Mätästysmonttujen syvyys oli enimmillään noin 25 senttiä syviä.

Koneen ensimmäisen prototyypin muokkauslevy ei tiivistä mätästä, mutta se on tuotekehityksen seuraava askel.

”Mättäiden tiivistys saadaan mukaan muokkaimen ohjelmointia muuttamalla. Mekaanisia muutoksia ei tarvita”, Taipale kertoo.

Keskimäärin mättäät olivat koneen jäljiltä riittäviä istutuspaikoksi. Osa mättäistä jäi kuitenkin pystyyn eikä kääntynyt ylösalaisin. Muokkausterien liikettä säätämällä kunnollisen mättään muodostumista voitaneen varmistaa.

Muokkausta voidaan säätää myös sekametsien perustamista tukevaksi.

”Muokkain voidaan säätää esimerkiksi niin, että se tekee joka toisella kaapaisulla istutuskelpoisen mättään ja väliin laikun luontaisesti syntyvien sekapuiden itämisalustaksi”, Taipale sanoo.

Puolitoista tuntia hehtaarilla

Konetta pari viikkoa koeajaneen metsäkoneyrittäjä Juho Helmisen ensi kokemukset ovat myönteisiä, vaikka paranneltavaakin vielä löytyy.

”Kone on mukavampi ja ergonomisempi kuin kaivinkone. Riittää, kun kuljettaja valitsee ajolinjat.”

Helmisen mukaan koneen tuottavuus on merkittävästi kaivinkonetta parempi. Muokkaus etenee 2–2,5 kilometrin tuntinopeudella.

”Keskimäärin hehtaarin muokkaamiseen kuluu noin puolitoista tuntia aikaa. Kaivinkoneella hehtaarin saa tehtyä työvuorossa.”

Koneen hintaa ei vielä ole vahvistettu, mutta Taipaleen mukaan hinta asettuu alemmalle tasolle kuin vahvimman kilpailijan, ruotsalaisvalmisteisen Bräcke-laikkurin.

Kone on kehitetty Metsä Groupin toimeksiannosta, mutta sikäli kun kone etenee sarjavalmistukseen, sitä myydään kaikille muokkausyrittäjille toimeksiantajasta riippumatta.

Tämän uuden lisälaitteen myötä muokkaus voidaan tehdä aiempaa tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin. Työlajien yhdistäminen tuo myös helpotusta kevään kiireiseen metsänhoitosesonkiin”, toteaa puunhankinnan kehitysjohtaja Juho Rantala Metsä Groupista.

Rantalan mukaan Metsä Group haluaa myös olla tukemassa kotimaista metsänhoitokoneiden valmistusta. 

”Meidän ajatus tässä yhteistyössä on, että Risutec saa tästäkin tuotteen ja me taas viemme asiaa eteenpäin yrittäjäkenttään ja palveluna metsänomistajille.”

Korjattu metsäkoneyrittäjä Juho Helmisen sukunimi klo 10.53

Kommentit (2)

  1. Panu

    Eli toimii kuten Bräcke. Näissä jatkuvatoimisissa mätästyskoneissa on tulevaisuus, mätäs kerrallaan kaivinkoneella on aivan liian työlästä ja se alkaa näkyä hinnoissa.

  2. Istutan kymmeniä tuhansia taimia kaudessa. Muokkaukset ovat heikentyneet vuosi vuodelta. Hyvä, että muokkausta yritetään parantaa koneita kehittämällä. Epäilen kuitenkin perässä vedettävän muokkauslaitteen kykyä tehdä kunnollisia istutuspaikkoja silloin, kun muokataan kivikkoisia alueita. Kantojen osuessa kohdalle, terät eivät kykene kantoja mättäiksi kääntämään. Entä alueet, joissa pitäisi parantaa vesitaloutta. Ei tuo kone kaiva ojia eikä todennäköisesti navero-ojiakaan, joista kaivettavalla maa- aineksella märällä alueella kaivinkone tekee istutuskelpoisia mättäitä. Kone toimii varmasti huippuolosuhteissa mutta entäs sitten kun mennään mäntykankailta vaativampiin olosuhteisiin.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat