Rantojen maisematyölupaan muutos, tulkinnasta syntyi tukkanuotta

Ympäristöministeriö ja Kuntaliitto ovat antaneet erilaiset soveltamisohjeet työluvan tarpeellisuudesta rantamaisemakaavassa.

Ympäristöministeriön soveltamisohjeen mukaan maisematyölupavaatimus tulee olla erikseen määrätty ranta-asemakaavassa. (Kuva: Harri Hedman/Wikimedia Commons)
Ympäristöministeriön soveltamisohjeen mukaan maisematyölupavaatimus tulee olla erikseen määrätty ranta-asemakaavassa. (Kuva: Harri Hedman/Wikimedia Commons)

Maisematyölupa siirtyi vuoden alussa maankäyttö- ja rakennuslaista rakentamislakiin. Muutoksen yhteydessä ranta-asemakaavoja koskeva maisematyöluvan siirtymäsäännös on poistunut.

Ennen lakimuutosta maisematyöluvan soveltaminen oli sidottu ranta-asemakaavan voimaantulopäivään. Ennen 1.5.2017 hyväksytyissä ranta-asemakaavoissa maisematyölupavaatimus oli automaattinen, eikä sitä tarvinnut erikseen määrätä toisin kuin myöhemmin säädetyissä kaavoissa.

Lakimuutokseen liittyen ympäristöministeriö on antanut soveltamisohjeen, että maisematyölupavaatimus tulee olla erikseen määrätty ranta-asemakaavassa riippumatta sen voimaantulon ajankohdasta.

Kuntaliitto tulkitsee toisin

Kuntaliiton näkemyksen mukaan asia on kuitenkin epäselvä.

”Perusteluista saa käsityksen, että ennen 1.5.2017 hyväksyttyjen ranta-asemakaavojen alueella maisematyölupavaatimus olisi edelleen voimassa ilman nimenomaista kaavamääräystä”, erityisasiantuntija Paula Mäenpää Kuntaliitosta sanoo.

”Yleisesti ottaen aiemmin tehdyt asemakaavat ovat lähtökohtaisesti voimassa lakien muuttamisista huolimatta, jollei asiasta toisin säädetä.”

MTK ympäristöministeriön linjalla

MTK on ohjeistanut metsänhoitoyhdistyksiä ympäristöministeriön ohjeistuksen mukaisesti.   

”Hienoa, että lainsäädännöllisesti puretaan byrokratiaa, mikä sujuvoittaa ja selkiyttää metsien käyttöä ja hoitoa ranta-asemakaava-alueella. Lain soveltamisen jarruttaminen samalla vaarantaen metsänomistajan oikeusturvan ei ole hyväksyttävää tai vastuullista”, maankäytön asiantuntija Juho Ikonen MTK:sta toteaa.

Viime kädessä epäselvän tulkinnan ratkaisee tuomioistuin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus