Tänään alkavissa Lahden MM-hiihdoissa nähdään entisaikojen sinivalkoisiin edustusasuihin sonnustautuneita puusuksilla lykkijöitä. Asialla ovat Puusuksi-Teamin aktiivit, jotka historiallisilla välineillä haluavat kunnioittaa suomalaista hiihtourheilua.
Puusuksi-Teamin puuhamies Antero Pöyhönen kertoo, että idea Teamista syntyi vuonna 2010 saunan lauteilla Kouvolan Soutajien kauden päättäjäisissä.
”Olin saanut puusukset jostakin lahjoituksena, ja soutajissa oli myös kovia hiihtomiehiä. Heitin siinä lauteilla, että hiihdän niillä kapuloilla vielä jonakin päivänä kilpaa. Mukaan lähti heti muitakin. Jo seuraavana keväänä osallistuttiin Anjalassa 24 tunnin viestiin. Siitä lähtien on oltu mukana joka vuosi.”
Ne olivat aikoja
Pienestä alustaan Puusuksi-Team on kasvanut melkoiseksi menestykseksi. Varsinaisia jäseniä on nyt noin 70 ja kannattajajäseniä yli 500. Suurin osa heistä on kotoisin Kouvolan kaupungin alueelta, mutta paljon on väkeä myös muualta Suomesta. Teamin Facebook-sivuilla käydään vilkasta keskustelua – mistäs muusta, kuin suomalaisesta puusuksesta ja sen ylivoimaisista ominaisuuksista.
”1960- ja 1970-lukujen puusuksiaikana Suomeen tuli mitaleita ovista ja ikkunoista, kisoista kuin kisoista”, Antero Pöyhönen muistelee.
”Itsekin puusuksilla hiihtäneinä osaamme arvostaa niitä miehiä ja naisia, jotka hiihtivät niillä 50 kilometriäkin plussakelillä. Ne olivat tosi urheilijoiden suorituksia, aikaa ja energiaa kului tuplaten nykykisoihin verrattuna.”
Tavoite: kansa hurmokseen!
Saunan lauteilta alkanut hiihtoperinneharrastus on vienyt puusuksien ystävät sivakoimaan moniin erilaisiin kisoihin. Erikoisimmasta päästä lienee ollut osallistuminen nurmipuusuksihiihdon epävirallisiin MM-viesteihin Kouvolan Ummeljoella.
Moni Teamin aktiivi ansaitsee leipänsä Stora Enson Kouvolan tuotantolaitoksilla, joten puusukset ovat luonnollisesti edustettuina yhtiön omissa mestaruushiihdoissa tänä talvena.
Lahteen sinivalkoisia värejä lähtee puolustamaan kymmenen puusuksijaa. He muodostavat kaksi viiden miehen ryhmää, jotka hiihtävät kisayleisön joukossa ja pitävät henkeä yllä viiden päivän ajan.
”Siitä tulee meille kaikille varmasti ikimuistoinen kokemus”, Antero Pöyhönen uskoo.
”Olemme ottaneet tehtäväksemme hengennostatuksen, puusuksiperinteen esille tuomisen ja kisaturistien kanssa jutustelun. Haluamme saada omalta osaltamme sekä kisayleisön että Suomen kisajoukkueen hurmokseen, ja sitä kautta uusiin sankaritekoihin.”
Julkaistu Metsälehdessä 3/2017
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.