Kaksi edellistä syksyä puunkorjaajat ovat nauttineet poikkeuksellisen kuivista keleistä ja hyvästä puun kysynnästä. Tänä vuonna on palattu perinteiseen syysankeuteen. Vettä sataa ja seisokit painavat päälle.
Metsäkonepalvelu Oy:n toimitusjohtaja Timo Tolppa arvioi, että yhtiön Suomessa oleva korjuukalusto on toiminut syksyn 60–70-prosenttisesti. Joulukuussa pudotaan 50 prosentin tienoille. Metsäkonepalvelu korjaa puuta noin sadalla metsäkoneella.
”Luulen, että metsissä ei joulukuun 20. päivän jälkeen tapahdu ennen vuoden vaihdetta oikein mitään”, Tolppa arvioi.
Talvileimikoiden korjuukaudesta hän ennakoi normaalia.
”Työmaat tosin painottuvat harvennuksiin, joten motteja kertyy vähemmän kuin viime vuonna.”
Pohjoisessa tehdään kahta vuoroa
Kainuussa korjuukoneet ovat ehtineet jo talvikohteille.
”Meillä on puoli metriä lunta. Se kantaa koneita, vaikka kunnon routaa ei olekaan”, selvittää metsäkoneyritys Mototeam Tauriaisen toimitusjohtaja Kimmo Tauriainen Kajaanista.
Yrityksen kaikilla koneilla tehdään yhä kahta vuoroa korjuussa. Sen sijaan Pohjois-Savossa Finnharvestin koneet olivat vielä joulukuun alussa kesä- ja kelirikkoleimikoilla.
”Kaikki Suomessa olevat koneemme ovat töissä, mutta vuoden lopusta tullee vaikea”, ennakoi toimitusjohtaja Esa Piironen.
Keväällä kysyntää harvennuksille
Puun myyjille lähiajat saattavat olla kohtalaisia – kunhan unohtaa viime vuoden hintapiikit. Niitä sattuu kerran kymmenessä vuodessa.
Tukin hinta ei ole laskenut pohjamutiin ja nytkin hyville leimikoille tarjolla on tilastoissa näkymättömiä lisiä. Kuitupuun hinta on laskenut suhteessa vähemmän kuin tukin.
Jopa talvikohteita voi tietyillä alueilla saada myytyä vielä tämän talven korjuuseen. Kannattaa kysyä tarjouksia.
Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 8/2019.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään