Puumarkkinat | Parhaat runkohinnat reilusti yli 70 euroa

Kuitupuun kova kysyntä saattaa vaikuttaa katkontaan, metsänhoitoyhdistyksestä varoitetaan.

Jos katkonta huolettaa, runkohinta tai tukkitakuu voivat auttaa. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Jos katkonta huolettaa, runkohinta tai tukkitakuu voivat auttaa. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

”Kaikenlaisilla leimikoilla on nyt hyvä kysyntä”, Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savon johtaja Pekka Sahlman sanoo.

Samalla hän painottaa, että ostajien hinnoittelussa ja katkonnassa on erityisen isoja eroja.

”Vaarana on, että vaikka metsänomistaja on tekevinään hyvän kaupan, niin lopputulos ei tyydytä.”

Integraatit tarvitsevat nyt enemmän kuitua kuin tukkia, mikä voi johtaa kuitupuuta suosivaan katkontaan. Taipumus ei ole Sahlmanin mukaan tuntematon sahayhtiöillekään, joiden markkinatilanteet vaihtelevat.

”Vanhoihin meriitteihin, että joku yhtiö katkoo paremmin ja joku toinen huonommin, ei nykymarkkinassa voi kategorisesti luottaa.”

Runkohinta tai tukkitakuu

Sahlman esittää päätehakkuille kaksi tai oikeastaan kolme vaihtoehtoa: joko runkohinnalla tai sitten kauppakirjaan tukkitakuuprosentti.

Runkohinnoittelu perustuu arvioituun tukkiprosenttiin ja yleistyy hiljalleen. Sahlmanin tiedossa ei ole tapauksia, että runkohinnoittelu olisi tuottanut pettymyksiä.

”Parhaat runkohinnat ovat reilusti yli 70 euroa ja havutukin korkeimmat hinnat vain kymmenisen euroa enemmän. Jo siltä pohjaa voi sanoa, että runkohinta on aika hyvä.”

Tukkitakuun käyttö ei ole erityisen harvinaista, mutta vähäntunnettua, ja Sahlmanin mukaan juuri nyt sille on tarvetta. Tukkitakuussa puukauppasopimukseen kirjataan, että vähintään tietylle prosentille hakatusta puumäärästä maksetaan tukin hinta. Parhailla leimikoilla tukkia tulee yli 90 prosenttia.

Kolmas vaihtoehto on puutavaralajikaupan katkonnan tiukka valvonta. Se edellyttää myyjältä perehtymistä ja mittalistojen lukutaitoa.

”Katkonnan laadun selvittäminen pinoja katselemalla on vaikeaa.”

Yhdistykselle katkonnan valvonta on arkipäivää. Se perustuu katkontatietojen ja leimikon ennakoidun tukkikertymän vertailuun.

Ouluun ostetaan jo

Junnikkalan Oulun-sahaa koekäynnistellään vuoden lopulla. Uuden sahan myötä yhtiön tukinkäyttö kaksinkertaistuu 700 000 kuutioon.

Ostohenkilöstön määrää on lisätty ja ostot ovat jo alkaneet uudella, laajennetulla hankinta-alueella Oulujärven pohjoispuolella, Koillismaalla ja Meri-Lapissa. Tukkikilpailussa Junnikkala kohtaa etenkin Pölkyn, Kuhmo Oy:n ja Tervolan sahayritykset.

Metsäjohtaja Jussi Joensuu on tyytyväinen, että sahurien odottama tukin ja kuitupuun hinnaneron kaventuminen on viimein totta. Tosin vain kuitupuun hinnan merkittävänä nousuna, sillä myös tukin hinta on noussut hienoisesti.

”Kuitupuun poikkeuksellinen kysyntä heijastuu tukkiin, sahatavaramarkkinasta tukin hinnannousu ei juonnu.”

Joensuun mukaan viimeinen puoli vuotta on sahattu tappiolla. Nyt sahatavaramarkkinoilla on kevättä rinnassa ja pieni hintahyppy näyttää tulevan.

”Jos tukinhinta pysyy nykyisellään, se palauttaa sahauksen kannattavuuden niukasti plussalle.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa