Metsälehti kysyi elokuussa metsänhoitoyhdistyksistä syksyn puukauppaodotuksia. Jos kauppa jatkuu lähikuukausina yhdistysten toiminnanjohtajien ennakoimalla tavalla, eli vähintäänkin nykytasolla, tulee puukauppavuodesta määrällisesti ennätyksellinen.
Vilkasta puukauppasyksyä puoltaa se, että lopputuotteiden hinnat ovat edelleen hyvällä tasolla. Tunnelma puumarkkinoilla on silti hivenen odottava.
”Kauppaa käydään aktiivisesti, mutta ostajat tuntuvat hieman kylläisiltä. He ovat varovaisia ostamaan liikaa kallista puuta varastoon markkinan romahtamisen pelossa”, toteaa eräs kyselyyn vastanneista yhdistysten toiminnanjohtajista.
Kesäharvennuksille tilaa
Ostajien varantotilanne on tällä hetkellä hyvä, vaikka korjuut ovat pyörineet läpi kesäkauden tavallista kovemmin kierroksin. Puuta oli ostettu syyskuun alkuun mennessä 25 miljoonaa kuutiota. Määrä on yli 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Edellisenä huippuvuonna 2018 puuta ostettiin koko vuonna yhteensä 42 miljoonaa kuutiota.
Viime viikkoina puuta on ostettu reipasta tahtia, joten vuoden 2018 myyntimäärät voivat hyvin ylittyä. Osalla ostajista syyskauden puut on jo hankittuna, mutta kesäleimikoille ostajia silti vielä löytyy.
”Aktiivisimmin haemme kesäharvennusleimikoita, mutta myös uudistushakkuukohteita ostetaan sekä syksylle että talvelle”, kertoo puukaupasta vastaava johtaja Juha Jumppanen Metsä Groupista.
Talviharvennuksia on kiivaan puukaupan oheistuotteena kertynyt jo riittävästi.
”Ostamme talviharvennuksia vain sopimusasiakkailtamme”, Jumppanen toteaa.
Railo kuitupuun ja sellun hintasuhteessa
MTK:n kenttäpäällikkö Pauli Rintalan mukaan ostajilla on tänä syksynä ”tolkuton” puustamaksukyky.
”Puun hinta ja lopputuotteiden hinnat ovat eriytyneet täysin. Vaikka lopputuotteiden hinnat hieman laskisivat, puun hinnan joustamiselle alaspäin ei ole perusteita.”
Mäntykuitupuun keskikantohinta oli kesäkuussa 10 prosenttia edellisvuoden hintoja korkeammalla. Samaan aikaan havusellutonnin hinta on noussut noin 55 prosenttia. Tällä hetkellä hinnalla, jonka metsäyhtiöt sellutonnista saavat, saisi ostettua Suomessa hankintakaupalla noin 35 kuutiota mäntykuitupuuta. Vuosi sitten sellutonnin hinnalla kuitupuukuutioita sai noin 23 ja vuoden 2008 huippusuhdanteessa 17,5 kuutiota. Sellun korkeasuhdanne ei siis näytä metsänomistajia juuri hyödyttäneen.
Kuusitukin keskikantohinta oli kesäkuussa keskimäärin noin 18 prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa korkeammalla.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.