Puukauppa on vilkastumaan päin ja hinnatkin ovat nousussa. Maaliskuun alussa talvikohteiden korjuu oli vielä täydessä vauhdissa, mutta ostajien katseet ovat jo kesä- ja kelirikkoleimikoissa. Yleinen viesti on, että kaikki käy kaupaksi. Kuitu- ja energiapuu ovat edelleen monin paikoin halutuimpia, mutta myös tukin kysyntä on vilkastunut.
”Tarjouksia leimikoihin tulee vähintään tavanomaiseen tahtiin, mielellään vähän enempi. Tässä on hyvä pöhinä päällä”, sanoo Metsänhoitoyhdistys Koillismaan johtaja Antti Härkönen.
Pohjois-Pohjanmaalla toimivien Koillismaan ja Pyhä-Kalan metsänhoitoyhdistysten alueilla kysyntää vauhdittaa Junnikkalan uusi Oulun saha, jonka tuotanto käynnistyi joulukuussa. Samalla sekä Junnikkala että Pölkky ovat palkanneet ostomiehiä aina Pyhäjärvelle asti.
”Se, että puunostajat laajentavat alueitaan, kertoo kilpailun kiristymisestä. Puusta on kisa, ja se tulee olemaan tulevaisuudessa aikaisempaa kovempaa”, Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan johtaja Maunu Kilpivaara arvioi.
Lakot voivat vaikuttaa
Puukaupan positiivisesta vireestä kertovat myös Pohjois-Savon, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Kanta-Hämeen metsänhoitoyhdistysten johtajat. Metsänhoitoyhdistys Lapin alueella on sen sijaan tavanomaisen rauhallista.
”Puu menee kaupaksi hyvin, mutta tarjonta on tähän aikaan vuodesta aina kohtuullisen hiljaista. Odotukset ovat, että puukauppa tulee tänäkin vuonna käymään hyvin”, Lapin metsänhoitoyhdistyksen johtaja Veijo Ekonoja ennakoi.
Epävarmuutta kevääseen tuo sekä poliittisten että työehtosopimusneuvotteluihin liittyvien lakkojen uhka. Toistaiseksi lakot ovat supistaneet tuotantomääriä jonkin verran, mutta eivät ole vielä heijastuneet puun kysyntään.
”Lakot voivat edelleen supistaa tuotantomääriä. Lakoilla on vaikutusta sekä sahapuolelle että kuiduttavaan teollisuuteen riippuen siitä, miten lakot kohdentuisivat metsäteollisuuteen”, arvioi Kanta-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen johtaja Eija Vallius.
Energiapuuta ensitalveksi
Energiapuukauppaa vauhdittavat alkuvuoden kovat pakkasjaksot. Energiapuuvarastot ovat huvenneet ja energiapuuta hankitaan parhaillaan varastoon ensitalveksi. Tämä näkyy energiapuun ja kuidun kysynnässä sekä pitää yllä aikaisempia vuosia parempaa hintatasoa.
Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savon johtaja Pekka Sahlman kannustaa metsänomistajia hyödyntämään pieniläpimittaisen puun hyvän kysynnän ja hoitamaan metsät kasvukuntoon. Tällaisena energiapuun kysyntä ei välttämättä jatku loputtomiin.
”Tällä hetkellä näyttää siltä, että puunkäyttö energiaksi ei tule jatkumaan tällaisenaan kovin montaa vuotta. Meidänkin ympärillämme olevat isot kaupunkien laitokset ovat jo ilmoitelleet, että pyrkivät vähentämään puun polttoa energiantuotannossa”, Sahlman kertoo.
Juttua varten on haastateltu myös Mhy Keski-Suomen johtaja Eero Poikosta sekä Mhy Etelä-Savon johtaja Petri Pajusta.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.