Puukauppavuodesta saattaa tulla vilkas, kun Venäjän-puuta korvataan kotimaasta. Etenkin koivukuitua haetaan ja sen saamiseksi pitää ostaa kaikenlaisia harvennuksia. Erityisen kova kysyntä on kesäharvennuksilla.
Puunostajat karttavat kaikin mahdollisin keinoin näkyvää hintojen nostoa, ja erilaisten lisien kehittämisessä on käytetty mielikuvitusta. Stora Enso maksaa kesäkuun loppuun mennessä tehdyille kesäharvennuskaupoille kahden euron lisähinnan kuutiolle, Metsä Group kannustaa jäseniään ennakkoraivauksen alennuksella.
Koivutukki pieni ja vaikea laji
Metsä Group on tuonut Venäjältä puuta noin miljoona kuutiota vuodessa.
”Venäläisen puun korvaaminen ei ole merkityksetön, mutta ei kuitenkaan mahdoton asia, ja siihen on suunnitelmat”, puunhankinnasta vastaava johtaja Juha Jumppanen sanoo. Hän suhteuttaa, että kun Kemin tehdas käynnistyy syksyllä 2023 ja käy täysillä vuotta myöhemmin, niin puun käytön lisäys on 4,5 miljoonaa kuutiota.
Ensisijaisesti korvaava puu halutaan kotimaasta, mutta myös koko Itämeren aluetta katsotaan.
Kesäharvennusten lisäksi koivutukkivaltaiset päätehakkuutkin ovat haluttuja, sillä Metsä Groupilla on kotimaassa kolme koivutukkia käyttävää laitosta.
”Koivutukin korvaaminen on haastavinta. Määrä ei ole iso, mutta koivu kasvaa sekapuuna eikä hyvälaatuista ole kuin Suomessa ja Venäjällä.”
Hyvä paha inflaatio
Kuitupuun nimellishinta on junnannut kolmisen vuotta jokseenkin muuttumattomana. Jos metsänomistajalla on ollut vara istua pankin päällä, niin hänellä ei ole ollut hätää. Harvennuksen siirtäminen muutamalla vuodella ei vielä tärvele metsää, mutta on lihottanut hakkuukertymää.
Pellervon taloustutkimus ennustaa kuitupuulle 2–3 prosentin hinnannousua sekä kuluvalle että ensi vuodelle. Erilaiset kannustimet ovat hintalisä nousun päälle, joka ei näy tilastohinnoissa.
Hinnan virkoaminen olisi kaivattu hyvä uutinen muuten, mutta Suomen Pankki ennustaa tälle vuodelle 4–5 prosentin inflaatiota. Jos ennusteet pitävät kutinsa, niin ostovoimalla mitattuna puu itse asiassa halpenee.
Tukkipuun nimellisiin kantohintoihin Pellervon taloustutkimus ennustaa tälle vuodelle prosentin nousua ja ensi vuodelle kolmen prosentin laskua. Niinpä tukin inflaatiokorjatut reaalihinnat laskevat selvästi.
Inflaation vaikutukset ovat pitkälti toisaalta ja toisaalta -jossittelua. Inflaatiossa on hyvää, että se laittaa vauhtia touhuun, sillä raha kannattaa laittaa kiertoon eikä pitää suolattuna tilillä.
Jarruttava tekijä inflaatio on silloin, jos puunmyyjä ei tiedä, mitä rahoilla tekisi. Pystyleimikko kasvaa kuutioita, joten tuottoa kertyy enemmän kuin nollakorkoisella pankkitilillä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.