Talvileimikoiden kauppa vilkastui Pohjois-Suomessa jo syyskuussa, ja vilkastuminen valuu etelämmäs lähestyvän talven mukana.
Metsänhoitoyhdistys Koillismaan tiimiesimies Sami Vengasaho Pudasjärveltä kertoo, että talvileimikoiden kauppaa käydään lumien tuloon asti.
”Meidän yhdistyksen alueella ei mainittavasti jäänyt viime talvelta korjaamatonta korjuupattia.”
Hintatasossa ei ole isoja muutoksia.
”Keskimäärin nousupaineita ei tunnu olevan, jos ei selvää laskuakaan. Päätehakkuiden tukin hinnoissa on ollut hienoista nousua viime viikkoina.”
Vengasaho näkee, että nyt on kohtuullisen hyvä aika tarjota talvihakkuita, mutta niiden tulisi olla hyvien kulkuyhteyksien varsilla. Leimikot rimpisoiden takana ovat hankalia. Hän muistuttaa, että talvikohde on aina helpompi myydä kesäkorjuukohteen yhteydessä.
”Talvikohteista on aina ylitarjontaa, mutta kesäkohteista on huutava pula.”
Sahayhtiö etsii harvennuksia
Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sahaavan Hasan hankinta-alueita ovat eteläinen Pohjois-Pohjanmaa sekä Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen pohjoisosat.
Metsäpäällikkö Unto Pitkäkoski kertoo, että talvileimikoiden ostot alkoivat syyskuun puolivälissä, vaikkakin kesä- ja kelirikkokohteet ovat aina mieluisampia.
”Leimikoita tarjotaan vielä tammi-helmikuussakin. Toimimme pienillä varannoilla, ja kaikki, mitä ostetaan, pyritään korjaamaan tulevan talven aikana.”
Hasan erikoisuus on, että se etsii ennen kaikkea parruleimikoita, eli kuitupuun ja tukkipuun välissä olevaa segmenttiä, latvaläpimitaltaan 11–15-senttisiä pikkutukkeja.
”Niitä saa kakkos- ja kolmoskehitysluokan harvennuksista, ja nykyään on ruvettu lyömään nuoriakin metsiä aukoiksi.”
Etelässä ostojänne lyhyt
Lounais-Suomessa talvi ja talvileimikoiden kauppa alkaa myöhemmin.
”Meidän alueella talvileimikoiden myynti painottuu loppuvuoteen ja vuoden alkuun”, metsänhoitoyhdistys Satakunnan johtaja Olli Mäki sanoo.
Hän luonnehtii, että talvikohteita ei varsinaisesti haluta, mutta niitä ostetaan.
”Ostajan kannalta talvikorjuupuulla ei ole muuta etua kuin viidestä kymmeneen prosenttia alempi hinta.”
Mäen tuntuma on, että talvikohteita tarvitaan sitten, jos oikea talvi tulee. Vielä ei tiedetä, tuleeko se. Ostojänne on lyhyt, sillä talvileimikoiden kysyntä painottuu alkuvuoteen ja saman talven korjuuseen.
”Viime talvelta jäi jonkin verran korjaamattomia talvikohteita, mutta ei erityisen isoa sumaa. Osa niistä on korjattu kuivan kesän aikana.”
Satakunta on monien sahojen hankinta-aluetta, ja Mäen tuntuma on, että kuusitukki kiinnostaa, mutta havukuidut ovat hankalassa tilanteessa.
Ei tarjousta kaikille
”Syyskauden korjuuseen ostetaan kaikkia puutavaralajeja, mutta talvikohteiden osalta tilanne on vaikea”, Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen toteaa.
”Viime talvi oli ennätyslauha. Leimikoita jäi korjaamatta ja odottamaan seuraavaa talvea.”
Talvileimikoiden ostomahdollisuudet ovat rajalliset, ja alueellisesti on vaihtelevuutta.
”Kaikilla alueilla emme pysty tekemään kaikista talvileimikoista tar-jousta. On reilua sanoa, että etusijalle asetetaan pitkäkestoiset asiakkaat.”
Partanen sanoo tilannetta mosaiikkimaiseksi. Etelässä talvi oli kehnoin, mutta siellä on opittu hyödyntämään kesän kuivia jaksoja, ja talvikohteita pystyttiin korjaamaan alkukesällä.
Heikompi kysyntä painaa hintoja, mutta Partanen ei usko, että talvileimikoita kovilla alennuksilla myytäisiin.
”Paljon riippuu siitä, että milloin talvi tulee ja mihin asti se kestää.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään