Puukauppa | Sahojen näkymät syksynsumeat

Tulosta on tehty, mutta kaikki juhlat loppuvat aikanaan.

Sahoilla on edessä sopeutuminen koronasuhdanteen jälkeiseen aikaan. Talouden yleinen epävarmuus tuntuu hintojen heiluntana ja jakeluketjun varastojen supistumisena. (Kuvaaja: Seppo Samuli)
Sahoilla on edessä sopeutuminen koronasuhdanteen jälkeiseen aikaan. Talouden yleinen epävarmuus tuntuu hintojen heiluntana ja jakeluketjun varastojen supistumisena. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

Sahayhtiöt ovat toinen toisensa jälkeen julkaisseet viime vuodelta koronasuhdanteen siivittämiä, ennätyksellisiä tulosnumeroita.

Nyt tunnelma on muuttunut. Maan suurimman sahayhtiön Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra luonnehtii syksyn näkymiä sumeiksi – ostajat aprikoivat ja sahatavaran hinta laskee.

”Nyt ennustaminen on vaikeaa ja syksystä on vähän pessimistinen fiilis. Markkinoilla on ähkyä eikä se vielä syksyllä helpota.”

Hän uskoo, että sahatavaran huippuhinnat on jo nähty, mutta ei kuitenkaan manaa dramaattisia käänteitä. Suhdannehuipun ohituksesta kertoo myös se, että hinnat ovat heiluneet voimakkaastikin.

Venäjän-pakotteet eivät vielä tunnu

Kuusisahatavara on perinteisesti ollut vähän helpommin myytävä kuin mänty, koska markkina-alue on laajempi. Nyt Kiinan-markkinaa tukkii koronasulku, sen jälkeen saattaa venäläinen tavara vallata markkinat.

Mäntytavaraa on mennyt leimallisesti Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-itään, mutta nyt vientiä vaikeuttaa Egyptin valuuttasäännöstely.

Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan sahatavaran jääminen pois Euroopan markkinoilta tekee periaatteessa merkittävän, 8–9 miljoonan kuution tilan markkinoille.

”Vielä sitä reikää ei ole, vaan tavaraa on tullut Venäjältä kiihtyväänkin tahtiin. Pakotteet alkavat vaikuttaa vasta heinäkuussa.”

Kopran mukaan puukauppa on käynyt viime vuotta nihkeämmin, minkä vuoksi pystyvarannot ovat ohentuneet.

”Nyt pyritään varmistamaan, että sahattavaa riittää syksyksi ja talveksi.”

Pehmenevää kysyntää

Keitele Groupin sahateollisuuden liiketoimintajohtaja Matti Kylävainio korostaa, että tunnelma ihmisten pään sisällä on muuttunut monesta syystä, suurimpina tekijöinä koronan hellittäminen, inflaatio ja sota Ukrainassa.

”Sahatavaran hinnat ovat edelleen hyvällä tasolla, mutta kysyntä on alkanut heikentyä.”

Sahatavaran toimitusketjut ovat pitkiä ja hintatasoa pyritään ylläpitämään kaikissa portaissa. Maahantuojalle, jolla on korkealla hinnalla ostettua tavaraa varastossa, hinnanlasku on jopa isompi paha kuin tuottajalle.

”Yleistaloudessa on paljon epävarmuutta, ja kun kulutuksen odotetaan hiipuvan, niin varastoja ajetaan alas. Meillä se tuntuu todella pehmeänä kysyntänä.”

Tukilla on ainakin vielä kysyntää ja Kylävainio korostaa, että historiallisesti katsoen hintataso on erittäin hyvä.

”Mutta ensi talvesta ei uskalla ennustaa mitään.”

Paluu normaaliin

Myös Kuhmo Oy:n toimitusjohtajan Tommi Ruhan mukaan ennätyssuhdanne on ohi.

”Sahatavaramarkkinat ovat koronan ja Ukrainan-sodan alkamisen jälkeen tasaantuneet ja ollaan kahden vuoden jälkeen palattu normaaliin, jos sellaista on olemassa.”

Ukrainan-sodan vuoksi asetetut pakotteet eivät vielä tunnu, ja Ruha arvelee, että menee vuosi tai kaksi ennen kuin niiden vaikutukset näkyvät. Todennäköisesti Kiinan-markkinoille tulee ahtautta.

Puukauppa on käynyt Kainuussa hyvin, ja tukkia ostetaan tasaisesti.

”Pientä liukumista ylöspäin on ollut, vaikka perusteita hinnannousulle ei lopputuotemarkkinan perusteella ole.”

Yhtiön viime vuoden tulosta ei ole vielä julkistettu, eikä Ruha kommentoi sitä kuin, että rahalle on osoitteet tiedossa. Ensi vuoden kesäksi valmistuvan uuden sahalinjan perustuksia kaivetaan, uusi lajittelulaitos on tehty ja paketointilaitos on koeajossa.

”Melkoinen hulina on tontilla.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut