”Ruotsissa puun hinta on jopa tuplaantunut kahdessa vuodessa. Ruotsista on myös tulossa raakapuun tuontimaan sijaan puun viejä”, kuvailee puuta välittävän Treebula-verkkopalvelun ruotsalainen talousjohtaja Per Hedberg.
Kehityksen taustalla on Venäjän tuontipuuvirran tyrehtyminen pakotteiden seurauksena. Kun puuta tarvitaan aiempaa enemmän myös energiaksi, on raakapuusta tullut niukkuusartikkeli Itämeren alueella.
”Taloudessa on laskusuhdanne, mutta puun hinta tuntuu vain nousevan. Mikä onkaan tilanne, kun ollaan noususuhdanteessa? Tällaisesta puun hintakehityksestä on voinut vain unelmoida”, Hedberg hehkuttaa.
Hedberg perusti vuonna 2017 Ruotsiin Virkesbörsen-verkkopalvelun, jossa metsänomistajat ja puunostajat voivat löytää toisensa. Nyt yhtiö on ottanut käyttöön Treebula-nimen, jonka voimin se haluaa laajentaa toimintaansa Pohjois-Eurooppaan.
”Puun hinnoittelu on ollut perinteisesti metsänomistajan suuntaan läpinäkymätöntä. Digitaalisen palvelun avulla voimme välittää metsänomistajille avoimesti tietoa.”
Treebulalla on Ruotsissa noin 65 000 rekisteröitynyttä käyttäjää.
Saksasta Ruotsiin, Ruotsista Suomeen
Hedbergin mukaan Itämeren altaan alueesta on muodostumassa yhä selkeämmin yhtenäinen puumarkkina-alue. Puuvirrat alueella voivat kääntyä nopeasti.
”Nyt Saksasta tuodaan puuta Ruotsiin ja Puolaan, jonne ei enää tule puuta Valko-Venäjältä.”
Ruotsi tuo nyt puuta myös Norjasta, sillä ruotsalaista puuta rahdataan puolestaan aiempaa enemmän Suomeen.
”Norjassa korjataan puuta vuosittain vain reilut 10 miljoonaa kuutiota, mutta maassa ei ole juuri omaa metsäteollisuutta.”
Baltian maatkaan eivät ole pelissä pelkkä varaventtiili, josta pohjoismainen metsäteollisuus hankkii puueriä tarvittaessa kovillakin hinnoilla.
”Ruotsista viedään puuta Baltian maihin pelletin tuotantoon. Kruunun heikko kurssi on vaikuttanut myös kehitykseen”, Hedberg huomauttaa.
Puukauppaa Itämeren alueella jarruttavat vielä puutteet logistiikassa.
”Esimerkiksi Puolan satamissa puukuljetusten tarpeita ei aina ole huomioitu riittävällä tavalla.”
Kilpailija Kuutiolle?
Treebula kerää ja välittää hintatietoa Ruotsin ja Suomen lisäksi Norjasta, Baltian maista, Puolasta, Saksasta sekä Itävallasta.
”Tietomme perustuvat Baltian maiden sekä Puolan osalta yksityisiin lähteisiimme sekä julkisiin huutokauppoihin. Saksassa käytössämme on useita lähteitä. Suomen ja Norjan hinnat ovat toistaiseksi maiden omista tilastoista”, kuvailee Hedberg.
Tänä vuonna Treebula aikoo rantautua myös Suomeen. Tuleeko palvelu kilpailemaan Suomessa jo toimivan Kuution kanssa?
”Olemme muista yrityksistä riippumaton toimija, joten sikäli eroamme Kuutiosta. Lisäksi tavoitteenamme on kauppapaikka, jossa metsänomistaja voi tehdä puun lisäksi kauppaa esimerkiksi hiilensidonnasta tai metsästysoikeuksista”, Hedberg vastaa.
Syytä varautua hintaheilahteluun
Per Hedberg uskoo puun kysynnän jatkuvan tänä vuonna vahvana.
”Kuitupuun lisäksi energiapuun tarve on kasvanut kovasti, joten selluteollisuus on nyt ahtaassa raossa. Etenkin sertifioidusta puusta on pulaa ja ostajat laajentavat hankinta-alueitaan kaikkialla.”
Hedberg muistuttaa, että tilanne maailmalla on kuitenkin poikkeuksellisen epävarma. Esimerkiksi sotilaallisen tilanteen kiristyminen Itämerellä voi lyödä laineita puumarkkinoillekin.
”Joka tapauksessa puun hinnat voivat vaihdella nopeasti ja aiempaa voimakkaammin. Puukaupan ajoitus saattaakin ratkaista metsänomistajan näkökulmasta paljon.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään