”Tämä on sitkeyttä vaativa laji”, luonnehtii Rauman sahan uusi johtaja Johanna Harjula.
Sahurien sitkeyttä onkin koeteltu Raumalla viime aikoina, kun maailman moderneimmaksi sanotun mäntysahan alkukiihdytys ei ole sujunut ennakkosuunnitelmien mukaisesti.
Ensimmäiset tukit sahattiin jo vuosi sitten. Nyt saha käy ympäri vuorokauden jokaisena viikonpäivänä, mutta alku ei ole sujunut kuten toivottiin.
”Starttikäyrältä ollaan jäljessä, mikä tarkoittaa, ettei tuotanto ole kasvanut sitä tahtia kuin ennalta suunniteltiin. Mutta kyllä tämä jo hyvänkokoista sahalaitosta vastaa”, sanoo sahan väliaikaisena johtajana keväällä toiminut Ilkka Poikolainen.
Sitä Poikolainen ei kerro, millainen ”hyvänkokoinen” sahalaitos on.
Koko sahaa ohjataan yhdestä valvomosta
Harjulan mukaan sahan käyttö on helpottunut, kun prosessien ohjausjärjestelmää on parannettu. Siinä arvattavasti on riittänyt tekemistä, kun lukuisten laitetoimittajien ohjelmistoja on liitetty samaan käyttöjärjestelmään. Koko laitosta käytetään yhdestä valvomosta, tukkien lajittelua lukuun ottamatta.
Suuri askel eteenpäin oli sahan ensimmäinen vuosihuolto kesäkuun alussa. Siinä tehdyt muutokset vauhdittivat tuotantoa, ja sahalla yllettiin uusiin tuotantoennätyksiin. Lisäksi operaattorit oppivat koko ajan käyttämään sahaa tehokkaammin.
Silti sahalle tulee kiire, jotta laitos tämän vuoden lopulla yltää 750 000 kuution vuosituotantoa vastaavaan kapasiteettiinsa. Harjulan viittaamaa sitkeyttä siis tarvitaan.
Epäilykset sahan todellisen tuotannon jäämisestä pysyvästi suunnittelua kapasiteettia pienemmiksi tyrmätään.
Jos tai kun tavoiteltu sahauskapasiteetti saavutetaan, tukit likimain syöksyvät eteenpäin sahalla. Pienimmät, latvaltaan 15-senttiset tukit kiitävät linjalla 250 metrin minuuttivauhdilla. Nelimetrinen tukki suhahtaa terien läpi sekunnissa. Vauhti on kolminkertainen perinteisiin sahalinjoihin verrattuna.
Isompia tukkeja sahattaessa sahausnopeus jää noin puoleen huippunopeudesta.
Röntgenkuva joka tukista
Huiman sahausnopeuden lisäksi haasteena on suurtuotannon ja huippulaadukkaan mäntysahatavaran yhdistäminen Länsi-Suomen laadultaan vaihteleviin petäjiin.
”Puut toimittavan Metsä Forestin kanssa tukkitarpeet täsmätään viikoittain sahan tilausten mukaan. Tukit tulevat pääosin 150 kilometrin säteellä Raumalta”, Harjula kertoo.
Täyden kapasiteetin tuotannolla päivittäin kuluu yli 4 000 kuutiometriä mäntytukkeja.
Jokainen sahalle tuleva tukki mitataan lasersäteiden avulla ja läpivalaistaan röntgensätein, mikä paljastaa tukin sisäisen laadun armottomasti.
Tukit kuvataan vielä toistamiseen kuorimon jälkeen parhaan sahausasetteen määrittämiseksi.
”Sahausasete voidaan säätää tukkikohtaisesti esimerkiksi tukin käyryyden mukaan”, Harjula sanoo.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään