”Ei aivan hulvaton, mutta hyvä.” Näin kuvailee tämän hetken puukauppatilannetta Oulun seudun metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Juhani Heikkinen.
”Alkuvuosi oli melko hiljainen, mutta nyt kaikki ovat jo toista kuukautta ihan vommelissa ostamassa puuta. Varsinkin tukilla ja pikkutukilla on kysyntää”, hän sanoo.
Puukauppoja on tehty viime viikkoina kiihtyvään tahtiin. Metsäteollisuus ry:n tilaston mukaan puuta ostettiin viime viikolla lähes 900 000 kuutiometriä. Se on lähes 400 000 kuutiometriä enemmän kuin samaan aikaan vuosi sitten.
Myös puun hinnat ovat nousussa. Oulun seudun metsänhoitoyhdistyksen alueella mäntytukin kuutiohinta on noussut kolmen kuukauden takaisesta 55–57 eurosta noin 65 euroon.
”Kuusitukin hinta on samoissa lukemissa. Tukkipuu on kallistunut lyhyessä ajassa suunnilleen kahdeksan euroa”, Heikkinen sanoo.
Kuusitukki kysytyin
Lounais-Hämeen ja Keski-Savon metsänhoitoyhdistysten alueilla kuusitukista on maksettu pystykaupoissa jo yli 70 euroa kuutiometriltä.
”Kuusitukin hinta on kohteesta riippuen 65–72 euroa. Mäntytukista maksetaan kolmesta neljään euroa vähemmän”, kertoo Lounais-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kannisto.
Runkohinnat ovat nousseet molempien metsänhoitoyhdistysten alueella yli 60 euroon.
”Kuusella runkohinta on parhaimmillaan ollut 63–64 euroa. Se on todella kova hinta”, Kannisto sanoo.
Metsänhoitoyhdistys Keski-Savon toiminnanjohtajan Jussi Hirvosen mukaan runkohintakaupat ovat viime aikoina yleistyneet.
”Se on järeissä metsissä selkeä kauppatapa. Mitoista ja laadusta ei tarvitse niin paljon kiistellä, ja ostajat saavat katkoa puut haluamallaan tavalla”, hän sanoo.
Lisää tarjontaa
Oulun seudun metsänhoitoyhdistyksen alueella metsänomistajat ovat innostuneet puukaupoille, mutta Lounais-Hämeen ja Keski-Savon yhdistysten alueella puuta saisi yhdistysten toiminnanjohtajien mukaan tulla markkinoille enemmänkin.
”Kauppaa käydään koko ajan, muttei oikeastaan sen enempää kuin tähän aikaan vuodesta yleensäkään. Touko- ja kesäkuu ovat puukaupassa vilkasta aikaa”, Kannisto sanoo.
Hän arvelee, että kaikki metsänomistajat eivät ole vielä havahtuneet hyvään puukauppatilanteeseen.
Jos hakkuukypsiä leimikoita on, kannattaisi ne Hirvosen mukaan laittaa nyt myyntiin.
”Puunostajat eivät yleensä pelaa kovin suurilla varannoilla, mutta nyt kauppa on käynyt siinä määrin hyvin, että ostajilla alkaa olla varastoa. Voi olla, että hintoihin tulee kesälomien paikkeilla jonkinlainen notkahdus”, hän sanoo.
Näkymät hyvät
Tällä hetkellä puunostajien ostolistalla ovat kesäleimikot, talvileimikoiden myyntiaika on syksyllä. Eniten kysyntää on kuusitukilla, mutta kaikki muutkin puu- ja puutavaralajit käyvät hyvin kaupaksi.
Hirvonen ja Kannisto ennakoivat, että puun kysyntä säilyy hyvänä koko vuoden. Sitä, pysyykö hintataso yhtä hyvänä, on sen sijaan vaikeampi arvioida.
”Puun hinta on pysynyt nyt kurissa selvästi paremmin kuin hyvissä suhdanteissa aiemmin. Pitkällä aikavälillä tasaisuus on kaikkien kannalta parempi”, Kannisto pohtii.
Heikkinen muistuttaa kuitenkin, että hinnat ovat yleensä vaihdelleet kolmesta kuuteen kuukauden välein.
”Kannattaa olla nyt liikkeellä. Jos odottaa hintahuippua, voi se mennä ohi”, hän sanoo.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.