Puuenergian huippuhetki on nyt – ”Ostajia riittää”

Energiapuumetsiä ei kannata enää ryhtyä kasvattamaan, sillä tilanne on muuttumassa.

Tuulivoima tuottaa suotuisissa olosuhteissa halpaa sähköä, jolla voidaan tuottaa kaukolämpöä. Näin puunkäyttöä voidaan vähentää. (Kuvaaja: Sassa Stenroos)
Tuulivoima tuottaa suotuisissa olosuhteissa halpaa sähköä, jolla voidaan tuottaa kaukolämpöä. Näin puunkäyttöä voidaan vähentää. (Kuvaaja: Sassa Stenroos)

Kotimaista energiapuuta käytetään nyt enemmän kuin koskaan. Ja se näkyy puumarkkinoilla.

”Ostajia ja kilpailua riittää. Se vauhdittaa kuitupuukauppaakin, koska energiapuun ostajat kilpailevat myös kuitupuuta tuottavista harvennusleimikoista”, kertoo Metsänhoitoyhdistys Päijänteen myyntipäällikkö Henri Mommo.

Energiateollisuus ry:n johtaja Jukka Leskelä luonnehtii energiapuumarkkinoiden elävän kysyntäsokin aikaa. Voimakkaasti nousseen energiapuun kysynnän ja hinnan taustalla on muun muassa itäpuun tuonnin katkeaminen.

Sähkö ja tuuli kirittävät toisiaan

Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Kallistunut puuenergia on saanut voimalaitokset etsimään uusia kaukolämmön tuotantotapoja, mikä jo nyt paikoitellen laannuttaa energiapuukauppaa.

Esimerkiksi Vaasan Voima on puolittanut energiapuun käytön kaukolämmön tuotannossaan sen jälkeen, kun se investoi sähkökattilaan ja lämpöakkuun. Sähkökattila on jättimäinen vedenkeitin ja lämpöakku maan alle louhittu vesiallas.

”Lämpöenergiaa tuotetaan, kun pörssisähkö on halpaa, ja sitä varastoidaan lämpöakkuun. Sieltä lämpöenergiaa myydään myöhemmin Vaasan kaukolämpöverkkoon”, kertoo hankintainsinööri Esa Koskiniemi.

Energiateollisuuden Leskelän mukaan tuulivoima ja kaukolämmön tuotanto kirittävät toisiaan. 

”Tuulivoima tuottaa suotuisissa olosuhteissa halpaa sähköä, jolla tuotetaan kaukolämpöä. Näin sähkölle on kysyntää myös tuulivoiman huipputuotannon aikana. Tämä taas parantaa tuulivoiman lisärakentamisen edellytyksiä.”

Myös jätevesien ja datakeskusten hukkalämmöstä on monissa kaupungeissa muodostumassa tärkeä kaukolämmön lähde.

”Espoo kaavailee tuottavansa lämpöpumpuilla 40 prosenttia kaukolämmöstään Microsoftin datakeskuksen hukkalämmöstä”, Leskelä toteaa. 

Puu ei katoa energiapaletista

Konsulttiyhtiö Afryn viime vuonna laatiman ennusteen mukaan puun energiakäyttö vähenee ensi vuodesta alkaen lievästi vuosikymmenen loppuun.

”Nämä arviot ovat konservatiivisia, joten muutos voi olla ennakoitua nopeampi”, Leskelä sanoo.

Silti puu tulee hänen mukaansa säilyttämään asemansa maakuntakaupunkien lämmönlähteenä ja huoltovarmuuspolttoaineena talvikuukausina, kun edullista sähköä ei ole tarjolla.

Puun käytön vähenemistä energian tuotannossa jarruttanee se, että samaan aikaan kun puuta korvataan energian tuotannossa, sitä käytetään toisaalla korvaamaan turpeen ja kivihiilen käyttöä. Esimerkiksi Helsingin Vuosaaren suuri biovoimalaitos on rakennettu korvaamaan kivihiilellä tuotettua kaukolämpöä, kunnes saadaan käyttöön ei polttoon perustuvia -energiatekniikoita.

Pienpuulle on muodostumassa myös uutta kysyntää esimerkiksi biohiililaitosten yleistyessä.

Puukauppa Puukauppa