Kotimaan puukaupassa on useana vuonna nähty huima nousu touko-kesäkuussa. Sitä ovat avittaneet etenkin metsäyhtiöiden puukaupoilleen myöntämät hintatakuut.
Tänä keväänä edellisvuoden kaltaista myyntipiikkiä ei nähdä. Toukokuun viimeisellä kokonaisella viikolla puukauppaa tehtiin vajaat 815 000 kuutiota, kun vuosi sitten kauppamäärä oli tuplaten suurempi, 1,6 miljoonaa kuutiota.
Hakkuuaikeet vähäisiä
Koko maassa puukauppaa oli käyty kesäkuun alkuun mennessä 30 prosenttia viime vuotta vähemmän. Se tarkoittaa noin neljän miljoonan kuution lovea ostajien varannoissa.
”Ero puukaupan tahdissa ja hakkuuaikomuksissa viime vuoteen verrattuna on valtava. Isojen metsäyhtiöiden sopimusasiakkaatkaan eivät ole nyt olleet aktiivisesti liikkeellä”, sanoo MTK:n kenttäpäällikkö Pauli Rintala.
Metsäkeskukseen saapuneiden metsänkäyttöilmoitusten perusteella hakkuuaikomuksia oli toukokuun lopussa yksityismetsissä peräti 5,7 miljoonaa kuutiota vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Kortit piilossa?
Rintala kuvailee puumarkkinaa tällä hetkellä pokeripeliksi. Sellaista ei ole Suomen puumarkkinoilla kovin usein päästy pelaamaan.
”Teollisuus koittaa peitellä todellisia puutarpeitaan ja hintoja piilotellaan erilaisiin lisiin. Metsänomistajat puolestaan odottavat, että lopputuotemarkkinan huippusuhdanne siirtyy aidosti myös kantohintoihin.”
Pokeripelin kuvioon sopii, että Metsäteollisuus ry:ssä väistetään kysymys siitä, huolettaako teollisuutta puukaupan alhainen volyymi.
”Tasainen ja häiriötön puuvirta on tärkeää, jotta tehtaat voidaan pitää käynnissä ja siten turvata puun kysyntä myös tulevaisuudessa. Teollisuuden katse on kotimaassa ja kaikelle puulle on nyt kysyntää. Esimerkiksi ensiharvennusten hoitamiseen on nyt hyvät mahdollisuudet”, sanoo Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi.
Hintahaitari leviää
Korttipelissä joidenkin pelureiden hermot pettävät ennemmin kuin toisten. Puun tilastohinnat ovat nousseet vain maltillisesti, mutta eri ostajien tarjouksissa on poikkeuksellisen isoja hintaeroja.
”Harvennuksella eroa voi olla jopa kymmenen euroa kuitupuun yksikköhinnoissa. Puukaupan kilpailutuksen merkitys on nyt suuri”, sanoo Päijänteen Metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Petri Takalo.
Toki pokeripelissä on riskinsä. Maailman tilanne on arvaamaton, joten hintapiikkiä odottavan on varauduttava myös siihen, että myynti ei osu huippuhintoihin.
”Toisaalta puustamaksukyky on nyt poikkeuksellisen kova. Puunhinnat voivat edelleen nousta, vaikka maailmanmarkkinoilla tultaisiin hieman alaspäinkin”, Pauli Rintala arvioi.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään