Puukauppa | Kuitumarkkina kuumenee

Alkuvuonna kuitupuun hinnat ovat nousseet jopa 30 prosenttia. Samalla suhdanne on kääntynyt.

Vaikka kuiduttavan teollisuuden suhdanne on kääntynyt, kuitupuun hinnat nousevat edelleen. (Kuva: Sami Karppinen)
Vaikka kuiduttavan teollisuuden suhdanne on kääntynyt, kuitupuun hinnat nousevat edelleen. (Kuva: Sami Karppinen)

Kun kuitupuun hinta menee ylös, mutta sellun hinta alas, niin onko meno silloin liian hyvää ollakseen pysyvää? Ison teollisuuden metsäjohtajat tietävät jotain, mutta eivät kerro.

Kuiduttavan teollisuuden suhdanne on taittunut jyrkästi ja tulosvaroitus on tullut niin Stora Ensolta, UPM:ltä kuin Metsä Groupiltakin pörssiyhtiö Metsä Boardin osalta.

Suhdannekäänne vaikuttaa myös välillisesti. VR perusteli tavaraliikenteen laajoja muutosneuvotteluja ja mahdollisia lomautuksia metsäteollisuuden heikentyneillä näkymillä.

Silti kuitupuun jyrkkä hinnannousu jatkuu. Kakkosharvennusten kuitupuun hinta on tänä vuonna noussut kolmisenkymmentä prosenttia, ja nousu on ollut voimakasta myös päätehakkuiden ja ensiharvennusten kuitupuulla.

Tuotantorajoitusten tummat pilvet

Kuitupuun hintoja puskee ylös yhä se, että Venäjältä tuodun puun korvaaminen kotimaasta jatkuu. Energiakäytöstä tuleva kilpailu laittaa kuitupuun hinnalle lattian, mikä sekin johtuu samasta syystä.

Kuitupuun hinnannousu kertoo, että ahneus on ollut pelkoa suurempaa. Puuta pitää saada hinnalla millä hyvänsä, kunnes tulee raja, että ennemmin tehdas kannattaa pysäyttää.

Jotain voi yrittää päätellä siitä, että Metsä Groupin selluyhtiö Metsä Fibre on ilmoittanut rajoittavansa sellun tuotantoaan tällä vuosineljänneksellä. Rajoittaminen tarkoittaa ainakin sitä, että Rauman ja Äänekosken sellutehtaiden vuosihuoltoseisokit ajoitetaan tälle neljännekselle.

Kartonkiyhtiö Metsä Boardilla on parhaillaan menossa muutosneuvottelut. Mahdolliset lomautukset ja seisokit kestäisivät enimmillään 90 päivää.

Stora Enso on jo käynyt läpi vastaavat neuvottelut, jotka mahdollistavat niin ikään 90 päivän lomautukset ja tuotannon leikkaukset.

Metsäjohtajilla suu supussa

Ison teollisuuden metsäjohtajat kertovat kuitupuun tarpeesta, mutta hintanäkymistä he ovat varovaistakin varovaisempia sanomaan mitään.

Stora Ensolla on Suomessa seitsemän kuiduttavaa tehdasta. Metsäjohtaja Janne Partanen varoo esittämästä hintanäkemyksiään, mutta muistuttaa, että tehtaat kokonaisuutena tarvitsevat puuta tasaisesti, suhdanteesta ja mahdollisista tuotannonrajoituksista riippumatta.

”Vaikka teollisuuden näkymät ovat heikentyneet, niin Venäjän-puun korvaaminen jatkuu ja kotimaan hankintatavoitteet ovat nousussa edelleen”, Partanen sanoo.

Ostoslistan kärjessä ovat kesäharvennukset eli kuitupuu.

”Metsänomistajan kannalta tilanne on erittäin hyvä. Vaikka hintataso laskisi, niin se olisi silti edelleen hyvä.”

Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Jumppanen on sanomisissaan yhtä varovainen. Puuta konserni tarvitsee, sillä Kemin tehdas käynnistyy kolmoskvartaalilla.

”Tällä hetkellä kysyttyjä ovat erityisesti kesäharvennukset, koivutukki ja hankintapuu”, Jumppanen toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut