Suomen sahatavaraviennille Gazan sota ja etenkin konfliktin laajeneminen on ilmassa leijuva uhka, joka toteutuessaan vaikuttaisi etenkin mäntytavaran vientiin.
Viennissä Israeliin Koskisen Oy on suurimpien joukossa.
”Kriisi ei näy markkinoilla, ainakaan vielä, mutta kaikki toimitukset menevät nyt Haifan kautta”, sahateollisuus-toimialan johtaja Tommi Sneck kertoo.
Sahatavarasatamia Israelissa on kaksi, Haifa pohjoisessa ja lähellä Gazaa sijaitseva Ashdod.
Pieni määrällinen vaikutus on sillä, että eteenpäinmyynti Israelin kautta Länsirannalle ja Gazaan on nyt poikki.
”Israelissa voi tulla rekyyli myöhemmin, jos nyt vietävä tavara jää täyttämään varastoja.”
Venäläinen sahatavara määrää hintatason
Venäjään kohdistetut pakotteet vaikuttavat välillisesti Lähi-Idän markkinoihin Gazan sotaa enemmän. Venäjä on suunnannut sahatavaran viennin sinne minne vielä voi, etenkin Kiinaan, Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-Itään.
”Israel on ostanut venäläistä sahatavaraa, ja se määrää siellä hintatason.”
Sneckin mukaan hintataso on nyt sellainen, että sahaaminen ei kannattaisi, mutta sahata täytyy. Sahaamisen laittaminen tauolle voi tulla vielä kalliimmaksi, jos asiakassuhteet ovat katkolla ja jos henkilöstö äänestää jaloillaan.
Sahatavaran varastot ovat matalalla sekä Suomessa että Ruotsissa, ja sahojen piirissä on tuotantokatkoja.
Sneck on havainnut asiakkaissaan ilmiön, että tavaran riittämisestä kannetaan huolta, mikä poikii tilauksia.
”Mutta hinnat eivät ole vironneet. Sahat sahaavat tänä vuonna miinusmerkkistä tulosta, pääsääntöisesti.”
Egyptissä muuttunut tunnelma
Utajärvellä toimiva Orasko Oy vie sahatavaraa kaikkiaan yhdeksään arabimaahan. Toimitusjohtaja Hany Yacoub kertoo, että orastavasti parantunut markkinatunnelma on kääntynyt epävarmaksi varovaisuudeksi.
”Ihmiset tietävät, että jos sota leviää, niin siitä tulee iso, ja silloin ainoa tavoite on pelastaa oma elämä. Negatiivinen tunnelma vaikuttaa ostovoimaan, rakennushankkeita lykätään.”
Usein suurten kriisien uhka nostaa hintoja, koska tavaraa ostetaan varastoon pahimman varalta, mutta Yacoub ei ole sellaista nyt havainnut. Hänellä on kuitenkin viesti muille sahayrityksille Gazan sodasta riippumatta: nostakaa hintaa.
”Maailmalla tiedetään, että Suomen sahoilla on korotuspaineita, ja syyt ymmärretään. Suomalaisella tavaralla on ongelmaton maine, ja siitä ollaan valmiita maksamaan vähän enemmän.”
Voi vain odottaa ja katsoa
Aleksandriassa toimivan sahatavaran maahantuoja El Tobgi & Co:n johtaja ja Egyptiläis-suomalaisen kauppayhdistyksen puheenjohtaja Sherif Tobgi painottaa, että kukaan ei tiedä sodan kestoa, lopputulosta ja seurauksia.
”Mutta se tiedetään, että vaikutukset ovat negatiiviset.”
Isku Egyptin muutenkin vaikeaan yleistalouteen on huomattava, sillä turismitulot ovat jo nyt leikkautuneet noin 70 prosentilla. Maan talous oli kärsinyt jo aiemmin energian hinnan noususta. Tuorein virallinen vuosi-inflaatiolukema on liki 40 prosenttia, elintarvikkeilla jopa 70 prosenttia.
”Nyt voimme vain odottaa ja katsoa, sillä mitään ei voi ennustaa eivätkä asiat ole meidän käsissämme.”
Sodilla ja keinottelulla on taipumus liittyä yhteen, mutta Tobgi luonnehtii, että vakaa toimintaympäristö on ekstravoittoja tärkeämpää.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään