Puukaupoissa maksetaan yhä huippuhintoja – kahdeksankymppiä rikki niin harvennustukissa kuin kokorunkokaupalla

Metsälehden hankkimat puukauppaesimerkit osoittavat, että kova puunhintavuosi ei tyrehtynyt alkukesän hintapiikkiin. Parhaimmista hakkuukohteista on käyty hintakilpailua myös syksyllä.

Mäntytukkien kaupoista saadut esimerkit osoittavat, että puunostajilla on ollut myös syksyllä runsaasti maksukykyä hyvälaatuisesta puusta. (Kuvaaja: Valtteri Skyttä)
Mäntytukkien kaupoista saadut esimerkit osoittavat, että puunostajilla on ollut myös syksyllä runsaasti maksukykyä hyvälaatuisesta puusta. (Kuvaaja: Valtteri Skyttä)

Syksyn puukauppojen kohdalla suurin kysymysmerkki on ollut, pitääkö alkukesästä saavutettu puunhinnan huipputaso myös loppuvuodesta. Metsälehden hankkimat puukauppaesimerkit osoittavat, että hyvälaatuisten hakkuukohteiden osalta huippuhinnat ovat olleet alkusyksystä yhä voimissaan.

Molemmat Metsälehden esimerkeistä ovat niin sanottuja a-luokan leimikoita eli hakattavaksi merkittyjä alueita. Suurilta hakkuukohteilta irtoaa kerralla paljon hyvälaatuista puuta, ja puunkuljetusta varten kulkee tie aivan leimikon tuntumassa.

Toisella esimerkkikohteista havutukkien kantohinta oli 80 euroa kuutiolta, vaikka kyse on harvennushakkuusta. Toisessa esimerkissä metsänomistaja oli puolestaan saanut männikön päätehakkuun kokorunkohinnaksi 87 euroa kuutiolta.

 Harvennustukeista huippuhinta

Päijät-Hämeessä metsänomistaja teetti alkusyksystä metsänhoitoyhdistyksellä 14 hehtaarin harvennusleimikon. Metsäautotie halkoo leimikon, joten puut voitiin korjata kesäkelillä.

Leimausarvio kohosi 1 050 kuutioon. Runsain puutavaralaji oli mäntytukki, jota kertyi liki puolet hakkuukertymästä.

Tarjouksia saatiin viisi, mikä on alueella tavallinen määrä. Parhaan tarjouksen teki sahayritys, joka arvosti runsasta mäntytukin määrää – kuusimetsien vallitsemalla seudulla hyvät mäntyleimikot ovat harvassa.

Voittaneessa tarjouksessa mänty- ja kuusitukkien kantohinta oli 80 euroa kuutiolta. Havukuitupuista maksettiin 40 euroa kuutiolta. Kokonaisuudessaan runsaan tuhannen kuution puukaupan arvo kohosi 69 000 euroon.

Leimikko korjattiin pian kaupanteon jälkeen, koska saha oli aloittamassa männyn sahausjaksoa.

 Kova runkohinta männiköstä

Toisessa kohteessa metsänomistaja kilpailutti sähköisessä puukauppapaikka Kuutiossa noin viisi hehtaaria mäntymetsän päätehakkuuta Pohjois-Karjalassa. Kuivahkolla kankaalla kasvavat männyt ovat tiheäsyistä laatupuuta.

Hakkuukohteesta tuli neljä tarjousta. Kaupat solmittiin syyskuun alkupuoliskolla metsäyhtiön kanssa.

Voittava tarjous oli runkohinta- tai kokorunkokauppa. Siinä puunostaja antaa puista yhden kuutiohinnan ja katkoo ostamansa rungot haluamallaan tavalla. Euromääräisesti suurin tarjous voitti kilpailutuksen. Metsänomistaja piti hyödyllisenä sitä, että runkohinnoittelussa puun katkonnan riskiä ei jää metsänomistajan harteille.

Kohde voidaan korjata kelirikkoaikaan. Korjuu tapahtuu todennäköisesti nyt syksyllä tai viimeistään keväällä.

Ostotarjouksissa oli metsänomistajan mukaan isoja hintaeroja. Voittaneessa tarjouksessa männikön runkohinta oli 87 euroa kuutiolta.

Hakkuukertymäksi on arvioitu reilut 1 400 kuutiota, joten loppusumma kohoaa noin 126 000 euroon. Lisäksi metsäyhtiö maksaa puista metsänomistajakohtaista bonusta 1,8 euroa kuutiolle.

Bonusta voi käyttää esimerkiksi metsän uudistamiskuluihin. Metsänomistaja odottelee uudistamistarjousta männikölle, mutta menetelmä tullee olemaan männyn kylvö.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa