Puu korvaa hiiltä lämpölaitoksissa

Ilmastonmuutoksen torjunta ajaa Suomen suuret lämpölaitokset etsimään korvaajaa kivihiilelle. Lahdessa palaa ensi syksystä lähtien venäläishiilen sijaan kotimainen puu.

Lahden Energian projektipäällikön Mika Timosen mukaan uuden biolämpölaitoksen pihaan ajaa kovimmilla pakkasilla 50 metsäpolttoainetta tuovaa rekkaa päivässä. (Kuvaaja: Juha Tanhua)
Lahden Energian projektipäällikön Mika Timosen mukaan uuden biolämpölaitoksen pihaan ajaa kovimmilla pakkasilla 50 metsäpolttoainetta tuovaa rekkaa päivässä. (Kuvaaja: Juha Tanhua)

Lahdessa vanha hiilivoimala lämmittää koteja viimeistä kertaa tänä keväänä. Sitten laitos puretaan, ja lämmitystä pitää jatkaa jollakin hiiltä ilmastoystävällisemmällä keinolla. Lahdessa hiilen korvaa osin puu.

Uuden monipolttoainelaitoksen pystytys on aikataulussa, joten ensi syksystä alkaen voimalan pihaan ajetaan hiilen sijaan metsähaketta ja metsäteollisuuden sivutuotteita, kuten sahauksesta ylijäävää puunkuorta.

”Uusi laitos pystyy polttamaan sataprosenttisesti puuta. Siellä voidaan polttaa metsäteollisuuden sivuvirtoja, energiakasveja tai metsänhakkuutähteitä”, kertoo Lahti Energian projektipäällikkö Mika Timonen.

Lahti Energian mukaan hiilen korvaaminen puulla vähentää yhtiön hiilidioksidipäästöjä vuodessa arviolta 600 000 tonnia vuoden 1990 päästötasosta. Energiapolitiikan käännöksiä on vaikea ennustaa, joten Lahdenkin uusi laitos pystyy polttamaan puun lisäksi monenlaista ainesta. Turve ja hiili säilyvät voimalan varmuuspolttoaineina.

Puuta lähialueelta

Hallitus on esittänyt, että kivihiilen energiakäytöstä luovutaan ensi vuosikymmenen loppuun mennessä. Jos Lahdessa hiili vaihtuu puuksi jo ensi syksynä, Helsingissä puunpolttosuunnitelmat ovat aiheuttaneet kipinöitä.

Monitieteinen Bios-tutkimusyksikkö julkaisi joulukuussa selvityksen, jonka mukaan pelleteille ja metsähakkeella toimivat biolämpölaitokset eivät vähentäisi ilmastopäästöjä pääkaupungissa. Bioenergia ry:n kannanoton mukaan käsitys ei pidä paikkaansa ja selvityksessä oli virheitä.

Lämpövoimaloiden uusimiset vaativat vuosikausien työn, joten jos hiiltä ei korvata puulla, muunlaisia vaihtoehtoja on löydettävä pian.

”Meilläkin on kehitteillä paljon uusia asioita, mutta ne eivät ole vielä teknologisesti niin kypsiä, että niiden varaan olisi voinut tässä vaiheessa rakentaa Lahden kaukolämmön tuotannon”, Timonen kertoo.

Lahden uuteen lämpölaitokseen on tarkoitus hankkia kotimaista puuta pääosin 60–100 kilometrin säteeltä Lahden ympäriltä.

”Lahti on hyvällä sijainnilla siinä mielessä, että lähimmät samasta puupolttoaineesta kilpailevat laitokset ovat aika kaukana”, Timonen sanoo.

Vaikutus näkyy jo korjuussa

Lahti Energia on tehnyt jo tovi sitten sopimukset metsäpolttoaineiden toimituksesta lämpölaitokseen viiden yrityksen kanssa. Yksi yrityksistä on Family Timber, jossa on taustalla eteläsuomalaisia metsänhoitoyhdistyksiä.

”Olemme korjanneet Lahti Energialle puuta vuodesta 2017, lähinnä karsittua rankaa. Puut ovat terminaalissa kuivumassa ja odottavat toimitusta voimalalle”, Family Timberin toimitusjohtaja Tapio Viinikka kertoo.

Uusi lämpövoimala lisää Viinikan mukaan energiapuun kysyntää etenkin Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Uudenmaan metsänhoitoyhdistysten alueella.

”Aika pitkään oli sellainen tilanne, että energiapuukasat seisoivat tien varressa. Se ei ollut kenenkään etu”, Viinikka sanoo.

Hänen mukaansa Family Timberin kuuden omistajayhdistyksen alueelta löytyy energiapuuta hyvin myös pääkaupunkiseudun puuta käyttäville voimalaitoksille, jos sellaisia päätetään rakentaa.

Lahdessa uusi voimala tietää sitä, että energiapuunpuun hankinnasta jää lähialueelle yli 10 miljoonaa euroa vuodessa. Energiapuun keruuseen ja kuljetukseen uusi laitos tuo noin 70–80 uutta työpaikkaa.

”Ennen raha on mennyt Venäjälle, josta hiili on ostettu. Viimeinen hiililaiva tuli muutama viikko sitten Haminan satamaan”, projektipäällikkö Timonen sanoo.

Julkaistu Metsälehdessä 1/2019

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka