PTT:n ennuste: Metsänomistajien puunmyyntitulot kasvavat uuteen ennätykseen

Lisääntyvä tuotanto pitää PTT:n ennusteen mukaan kotimaisen puun kysynnän vahvana.

Puun tuonti tuskin riittää kattamaan kysyntää, joten kotimaisen puun tarve pysyy vahvana, PTT uskoo.
Puun tuonti tuskin riittää kattamaan kysyntää, joten kotimaisen puun tarve pysyy vahvana, PTT uskoo.

Metsänomistajien lihavat vuodet jatkuvat, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT metsäalan ennusteessaan. Puun tarve kasvaa tänä ja ensi vuonna metsäteollisuudessa, mikä pitää kotimaisen puun kysynnän vahvana. Tämän vuoksi sekä hakkuumäärät että puun hinnat nousevat.

Yksityismetsien bruttokantorahatulot kohoavat ennusteen mukaan uusiin ennätyslukemiin, selvästi yli kolmeen miljardiin euroon. Kuitupuun hinnannousu kuitenkin tasaantuu.

”Parin viime vuoden aikana koettu murros puumarkkinoilla on nyt takanapäin, puun hinnat tasoittuvat ja kuitupuumarkkina on löytänyt uuden tasapainon”, tiivistää metsäekonomisti Olli Korhonen.

Tänä vuonna metsäteollisuuden puukäyttö kasvaa kaikkiaan noin kaksi prosenttia. Ensi vuonna se lisääntyy edelleen noin neljä prosenttia, kun tuotanto kasvaa sekä puutuote- että massateollisuudessa.

Puun tuonti ei riittäne kattamaan kysyntää, joten kotimaisen puun tarve pysyy vahvana.

Tänä vuonna hakkuumäärä nousee noin viisi prosenttia, kun teollisuuden puun tarve kasvaa ja ulkomaisen puun saatavuus on rajallista. Ensi vuonna hakkuumäärä lisääntyy yhä noin kahdella prosentilla.

Puukauppojen määrä sekä tukki- että kuitupuussa kasvaa koko vuonna 2025 noin kaksi prosenttia viime vuodesta. Ensi vuonna puukauppojen määrä kasvaa edelleen noin kaksi prosenttia.

Puunhinnat yhä nousussa

Tänä vuonna tukkipuun vuotuinen keskihinta nousee pystykaupoissa PTT:n arvion mukaan viime vuotta maltillisemmin, hieman alle neljä prosenttia. Kuusitukin keskihinnan nimellinen muutos on viime vuosista poiketen hieman mäntytukkia korkeampi. Koivutukin keskihinta nousee hienoisesti viime vuodesta.

Ensi vuonna tukkipuun hinnat jatkavat nousua, ja tukkipuun nimellinen keskihinta nousee noin kaksi prosenttia.

”Kuitupuun hintakehitys tasaantuu selvästi viime vuosiin verrattuna, mikä kertoo uuden markkinatasapainon löytymisestä. Pystykaupoissa kuitupuun vuotuinen keskihinta nousee tänä vuonna noin neljällä prosentilla ja ensi vuonna suunnilleen kaksi prosenttia” , sanoo tutkimusjohtaja Paula Horne.

Puunmyyntitulot kohoavat huippulukemiin

Kotimaisen puun kysyntä on heijastunut myös puunmyyntituloihin, jotka hipovat jo nyt reaalisia ennätyslukemia. Yksityismetsien nimelliset bruttokantorahatulot nousivat viime vuonna kymmenyksellä vajaaseen 2,9 miljardiin euroon puun keskihinnan ja kauppamäärien noustessa. Reaalisesti eli inflaatio huomoiden tulot jäivät hieman alle ennätysvuoden 2007.

Tänä ja ensi vuonna metsänomistajien puunmyyntitulot nousevat edelleen, kun hakkuut lisääntyvät ja hinnat ja kaupat nousevat maltillisesti. Sen seurauksena tulot yltävät myös reaalisesti ennätykseen.

Tänä vuonna puunmyyntitulot kasvavat kymmenyksellä noin 3,2 miljardiin euroon. Ensi vuonna tulot kasvavat edelleen kahdeksan prosenttia noin 3,4 miljardiin euroon.

Kantorahatuloissa kova kasvu

Muutokset puumarkkinoilla, PTT:n ennuste, %-muutos20252026
Metsäteollisuuden puun käyttö24
Markkinahakkuut52
Puukaupat yksityismetsistä12
Tukkipuun nimellishinta*42
Kuitupuun nimellishinta* 42
Bruttokantorahatulot yksityismetsistä108
*) pystykaupoissa

Metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa

Suomen metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa sekä tänä että ensi vuonna, PTT arvioi. Veturina on etenkin kartonki. Myös sahatavaran vienti kasvaa, kun rakentaminen ei enää Euroopassa vähene ja sahatavaran tarjonta globaalisti on rajallista.

Yhdysvaltain tullit kuitenkin sekoittavat maailmankauppaa, haittaavat vientiä ja voivat lisätä kilpailua Suomelle tärkeillä markkina-alueilla.

”Tuontitulleista huolimatta metsäteollisuustuotteiden vienti Yhdysvaltoihin jatkuu, koska maa tarvitsee niitä. Tullit kuitenkin nostavat tuotteiden hintoja ja vähentävät niiden kulutusta. Siksi suomalaisen metsäteollisuuden vienti Yhdysvaltoihin jossain määrin vähenee. Joskin näkymät ovat hyvin epävarmat” , sanoo metsäekonomisti Marjo Maidell.

Koko ennuste on julkaistu PTT:n verkkosivuilla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa