Presidentti Donald Trumpin ilmoitus 20 prosentin tuontitulleista EU-alueelle sai Ponssen pörssikurssin reilun kymmenen prosentin laskuun.
”Vielä markkina ei ole reagoinut”, toimitusjohtaja Juho Nummela sanoo Yhdysvaltojen kysynnästä. ”Politiikka on tempoilevaa ja ei voi kuin seurata tilannetta.”
Ponsse valmistaa vuodessa noin tuhat metsäkonetta, hakkuukoneet ja ajokoneet yhteenlaskettuna. Liikevaihdosta 15 prosenttia tulee Pohjois-Amerikasta, mutta Kanadan ja Yhdysvaltojen lukuja ei kerrota.
Ponssen komponenttien toimittajaverkosto on täysin eurooppalainen. Toivoa tullihuojennuksista ei ole, ja ensimmäisenä nousevat varaosien hinnat.
”Toistaiseksi on epäselvää, että miten tullit vaikuttavat koneisiin, jotka ovat matkalla Yhdysvaltoihin, joko satamavarastoissa tai jo laivoissa.”
Tilanteen seuraaminen tarkoittaa myös kilpailijoiden toimintaa. Ponssen pääkilpailija Yhdysvalloissa on amerikkalaisomisteinen John Deere, jonka tavaralajikoneet valmistetaan Joensuussa.
Lisäkustannus loppukäyttäjälle
Hallituksen puheenjohtaja Jarmo Vidgrén uskoo, että näkymä Pohjois-Amerikassa alkaa selvitä lähipäivinä.
”Katteista ei voi joustaa, joten kahdenkymmenen prosentin lisäkustannus menee loppukäyttäjälle. Jos se ei näy kaupankäynnissä, niin tähän asti olemme myyneet liian halvalla.”
Korotuspaine kasvaa, jos kauppasota laittaa dollarin kurssin laskuun.
Jos kulut kasvavat ja tulot vähenevät, niin Vidgrén kehottaa miettimään johtopäätöksiä.
”Pitkällä aikavälillä on tarpeen miettiä isompia liikkeitä.”
Tuotannon siirto epärealistista
Niin isoja Amerikan kysyntävolyymit eivät ole, että kahden tehtaan malli ja tuotannon siirtäminen sinne olisi realistinen vaihtoehto.
Vidgrén korostaa tullien vaikutusketjujen monisäikeisyyttä ja vaikeaa ennustettavuutta. Ponssella on jälleenmyyjiä Kanadassa ja kanadalaiset urakoitsijat toimittavat puuta sahoille ja sellutehtaille, joihin tullit vaikuttavat.
Parhaillaan on pörssiyhtiön tulosjulkistusta edeltävä hiljainen kausi eikä Ponsse anna mitään tulokseen liittyvää ennustetta tullien vaikutuksesta.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään