Luonnonvarakeskuksen(Luke) seurantojen mukaan myyrätilanteessa on suuria eroja eri puolilla Suomea. Pohjanmaalla ja läntisessä Keski-Suomessa myyräkannat ovat huippuvaiheessa. Oulun seudulta Itä- ja Kaakkois-Suomeen ulottuvalla vyöhykkeellä myyrät ovat nousussa ja huippuvaihe saavutettaneen ensi vuonna. Lounais- ja Pohjois-Suomessa myyräkannat ovat alhaiset.
Pohjanmaan maakunnissa lukuun ottamatta Pohjois-Pohjanmaata on runsaasti sekä pelto- että metsämyyriä. Myyrätiheys on huipussaan, mutta myyrämäärät romahtanevat alkavan talven aikana.
Lounais-Suomessa, suurimmassa osassa Pirkanmaata ja osissa Keski-Suomea myyräkannat ovat tällä hetkellä alhaiset. Todennäköisesti kannat kasvavat jonkin verran ensi kesän lisääntymiskauden aikana. Pirkanmaan ja Satakunnan pohjoisosissa myyriä tavataan kohtalaisesti, mikä ennakoi huippua ensi syksylle.
Oulun seudulta Pohjois-Karjalaan ja itärajaa pitkin Kaakkois-Suomeen ulottuvalla vyöhykkeellä myyriä esiintyy kohtalaisesti. Kannat kasvoivat kesän aikana, ja kasvun odotetaan jatkuvan syksyyn 2022 asti.
Etelä- ja Pohjois-Savossa myyriä tavattiin syksyllä 2021 kohtalaisesti. Tilanne on pysynyt samankaltaisena muutaman vuoden.
Metsä-Lapin etelä- ja keskiosissa talvella 2019/20 ennen aikojaan tapahtuneen romahduksen jäljiltä myyräkannat ovat vieläkin pääosin alamaissa.
Käsivarren kärjessä tilanne näyttää selkeältä. Myyräkanta romahti talvella 2019/20, ja sen jälkeen myyriä oli odotetusti vielä tämän vuoden alkukesällä niukasti. Ennuste on, että nousuvaihe jatkuu kesän 2022, jolloin huippuvaihe saavutetaan 2023. Sen sijaan Utsjoen pohjoisosissa ei vielä nousun merkkejä näkynyt.
Pahin taimituhovaara lännessä ja idässä
Länsi-Suomessa voi alkaneen talven aikana esiintyä taimituhoja. Niitä voi ehkäistä runkosuojilla, lumen polkemisella taimien ympärillä ja pyytämällä myyriä loukuilla. Myös laajempaa metsävakuutusta voi harkita vahinkojen varalle, mutta se pitää hankkia ajoissa, ei tuhojen jälkeen.
Metsämyyrää tavataan nyt paikoitellen runsaasti Länsi- ja Itä-Suomessa. Ihminen voi saada myyräkuumetartunnan hengitysteitse metsämyyrien eritteiden saastuttaman pölyn välityksellä. Rakennuksiin syksyllä ilmestyvät metsämyyrät kannattaa poistaa loukuilla tartuntariskin minimoimiseksi. Loukkuun kuolleista myyristä tartuntaa ei saa.
Kirjoittajat ovat Luonnonvarakeskuksen tutkijoita.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.