Lacd Easy -liukuesteiden rakenne on lainattu vuoristovaeltajien käyttämistä, vaelluskenkien pohjaan kiinnitettävistä jääkengistä. Tismalleen saman näköisiä jääkenkiä myydään kiipeilyvarustekaupoissa.
Liukuesteiden piikit ovat vähintään riittävän järeät. Kengän kärjen alle tulevat kolme piikkiä ovat puolitoista senttiä pitkät, taaemmat piikit suunnilleen sentin pituisia. Kaikkiaan päkiän alla on yhdeksän piikkiä, kantapäätä tukee vielä neljä lisäpiikkiä – tästä ei paljon pidot parane.
Sovitin jääkengät Haixinnahkaturvakenkien päälle.Kengät ovat kooltaan 43. Jääkenkien mitoitus L (41–44) vastasi hyvin työkenkien kokoja. Näin kengän päälle damaskien tapaan viritettävät jääkengät asettuivat tiukasti paikalleen eikä sovituskaan ollut kovin vaivalloista. Tosin jääkenkiä ei saa kiinnitettyä jalassa olevaan kenkään.
Jääraudat kiinnitetään kenkään kevytrakenteisilla ketjuilla ja kiinnikkeillä, jotka vaikuttivat hieman heppoisilta. Nilkan yli kiristetään vielä tarrakiinnityksellä erillinen solki, joka varmistaa kiinnitystä.
Parin tunnin metsäkävelyn jälkeen kantaosien piikkien kiinnitys oli löystynyt. Kantapäälle voisi askarrella erikseen kiristettävän hihnan, jotta kantapiikit pysyvät jämäkästi paikallaan.
Kokeilimme Lacd Easy -liukuesteitä hakkuutyössä ja jäällä. Pitoa riittää ja vastoin odotuksia jääpiikit eivät sanottavasti takertuneet risuihin. Ei tällaisia tavallisessa talvimetsässä tulisi käytettyä, mutta iljanteisilla keleillä ja jäisillä rinteillä näistä olisi iso apu, myös työturvallisuus paranisi.
Parhaimmillaan jääkengät voisivat olla paljaalla jäällä potkukelkkailtaessa, eivätkä ne huonot olisi verkkoavannonkaan reunalla. Ja jos lähtisin uudestaan kapuamaan vaikkapa Kölivuoriston jäisille tunturin rinteille, saattaisin pakata Lacd Easy -jääkengät rinkkaan.
Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 8/2019.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.