Klapin pilkkojat puntarissa

Kokelimme polttopuista innostuneelle metsänomistajalle sopivia klapikoneita. Ne osoittautuivat varsin erilaisiksi.

Klapikonetesti tehtiin kovassa pakkasessa.
Testipäivänä pakkanen laski alle 20 asteen, mikä koetteli klapikoneiden hydrauliikkajärjestelmiä. Onneksi klapeja harvemmin tehdään kovilla pakkasilla (Kuva: Sami Karppinen)

Metsälehden klapikonekokeiluun valikoitui neljä konetta: Bilke S3 Kulkuri, Hakki Pilke Hawk 25, Pilkemaster Evo 36 HC Lite sekä Regon R. Kaikki on valmistettu Suomessa.

Koneet sopivat joko omakotitalossa asuvalle metsänomistajalle tai pienyrittäjälle, joka kiertää pilkkomassa polttopuuta ja tekee klapeja myyntiin. Edellytimme, että koneita voidaan hinata henkilöautolla ja että ne toimivat oman polttomoottorinsa voimalla.

Kaikissa koneissa puun katkonta ja halkominen on suojattu kattavasti. Tapaturmien vaara on olematon vanhan ajan raateleviin klapisirkkeleihin ja ruuvihalkojiin verrattuna.

Neljä erilaista

Pilkemaster on testijoukon järein kone. Siinä on 18 hevosvoiman kaksisylinterinen bensiinimoottori.

Pilkemaster on tehokas, urakkaluonteiseenkin klapin tekoon sopiva kone. Lisäksi se on kiitettävän toimintavarma. Kone sopii rahtityötä tekevällä yrittäjälle ja esimerkiksi maatilojen kimppakoneeksi. Valmistuva klapi on kaunista ja kelpaa myyntitavaraksi.

Pilkemaster on ammattilaissarjan kone, kuten Bilkekin. Bilkkeen pyörivä giljotiiniterä katkaisee ja halkoo puut. Kone on joukon tehokkain, kun perusteena käytetään tuotosta. Kone on tehokas ja toimintavarma, parhaimmillaan se on 5_15-senttisen puun käsittelyssä.

Bilke sopii esimerkiksi maatilojen yhteiskäyttöön. Sesongin aikana ehtisi tehdä useamman talon puut.

Hakki Pilke riittää omakotiasujan tarpeisiin. Kevyt klapikone on niukasti varusteltu ja melkein viisi tuhatta euroa halvempi kuin Pilkemaster. Kone tuottaa erittäin siistiä klapia, jota kelpaisi myydä nirsoimmallekin takan lämmittäjälle.

Hakki Pilke sopisi puulämmitteistä taloa asuvan perheen käyttöön, varsinkin jos lisätöinä voisi pilkkoa muutaman naapurin puut.

Regon on vielä selvästi kehitysvaiheessa ja lastentautien vaivaama. Tekijöiden tavoitteena on ollut uudistaa klapikoneen tekniset ratkaisut. Osin siinä on onnistuttu, mutta parannettavaakin on. Fiksu idea on esimerkiksi syöttöpöydän ja runkojen nostimen yhdistäminen. Puun syöttö- ja katkaisuratkaisut ovat sen sijaan monimutkaisia ja häiriöalttiita.

Tässä kokeiltujen lisäksi saman sarjan varteenotettavia kotimaisia koneita ovat muun muassa Japa 305+ ja Palax D270 Active.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 2/2017

Kommentit (2)

  1. harrastelija

    Ammattimaiseen klapituotantoon nämä koneet eivät ole tarkoitettu. M-sahakatkaisu tekee sahanpurua liian paljon, tulisi olla sirkkeliterällä. Giljotiinikatkaisu ei ole Halkoliiteri.com:n laatukriteerien mukainen. Giljotiinin tuloksena on myös niin paljon roskaa, että varsinaiset klapit pitäisi erotella erikseen. Regon ei ole vielä valmis ja tämän tyyppisiä kokeiluja on ollut aina silloin tällöin. Ne ovat sitten jääneet kokeiluiksi.

    Bilke olisi ehkä hyvä talkookone esim maaseudulla kyläpiirissä. Raaka-aine olisi karsittua rankaa ja traktorin perässä konetta olisi helppo siirrellä talosta toiseen. Traktoriksi kelpaa toimiva vanha pikku-tr, jonka pa.kulutus jää jotain 2,5 l/h löpöä.

    Hinnat ovat näillä mobiilikoneilla jo niin korkeat, ettei niitä omakotia asuvan kannata ajatellakaan. Mobiilikoneet ovat heiveröisiä jo senkin vuoksi, ettei kiinni ole traktorin antamaa jämäkkyyttä.

    Jos hintaa / laatua vertaillaan, niin liikuva klapikone traktorikäyttöisenä on asiallisin. Jos konetta käytetään aivan paikallaan, niin silloin myös sähkökäyttöinen olisi ehkä mahdollista.

    Itse rakentaisin myyntiä varten kaluston, jossa katkaisu on sirkkelillä, kuljetin on vähintään 4 m ja kuljettimessa tai sen jälkeen on roskan puhdistin. Syöttöpuolella vaatimuksena on syöttöhihnan lisäksi tukeva rankateline.

    Valmiit myyntiklapit on helppo sitten kuljettaa sopivalla logistiikalla (säkit, irtoklapit…) asiakkaalle. Valmiin klapin kuljetus on kätevämpää kuin käydä klapikoneen kanssa kiertelemässä.

  2. Minulla on Hakki Hawk 25 TR:n, josta on siis kokemusta. Hihnakuljetin on melko raskas ja kuljetettaessa koittaa roikkua toispuoleisesti. Kuljettimen pelti myös todella ohutta, niin että pöllijumi rikkoi pohjan ja pysäytti hydraulimoottorin. Syöttöpöydän toppari on aika heppoinen, joten syytå varoa tukkia työnnettäessä leikkuupöydälle. Kone sinänsä toimii ihan tyydyttävästi.
    Olen myös koekäyttänyt Regonin pikkumallia. Siinä on mukavaa, että pölliä ei tarvitse nostaa käsin syöttöpöydälle ja samalla kun katkaisee, niin jo pölli putoaa halkaisuun. Systeemissä on myös kätevää se, ettei pölli mene helposti pystyyn. Toinen juttu, mihin kiinnitin huomiota on, että kuljetin on käännettävissä sivusuunnassa. Hakissa ei voinut. Kuljetin on myös taitettavissa ja siten mukavampi kuljettaa ja varastoida matalaan tilaan.
    Molemmat hoitavat työnsä ja klapeja syntyy, mutta nyt ostaisin kyllä Regonin.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat