Jyväskylän yliopistossa kehitetty Muuttolintujen kevät on hieno esimerkki siitä, miten tekoälyn avulla voidaan yhdistää huvi ja hyöty. Sovelluksella kuka tahansa voi äänittää älylaitteella, esimerkiksi puhelimella, lintujen laulua. Sovellus tunnistaa laulajat käyttäjänsä puolesta. Automaattiset lajintunnistukset tuotetaan tekoälyn avulla.
Satunnaiselle lintubongarille ja luonnossa liikkujalle sovellus avaa kokonaan uuden maailman.
Vuosi sitten julkistettua sovellusta on kehitetty aktiivisesti. Nyt se tunnistaa kaikki noin 260 Suomessa pesivää lintulajia. Sovellus on maksuton, ja sen voi ladata sovelluskaupoista.
Tunnistus toimii hyvin
Keväisen viikonlopun pikatestin perusteella sovellus onnistuu lintujen tunnistuksessa hyvin. Tunnistuksen todennäköisyys kerrotaan prosenttilukuna. Esimerkiksi 78 prosentin todennäköisyydellä tunnistettu peippo luokitellaan ”mahdolliseksi tunnistukseksi”. Yli 90 prosentin varmuudella tunnistettu laji on ”todennäköinen tunnistus”.
Pikatestin perusteella todennäköinen tunnistus pitää maallikon arvion mukaan hyvin kutinsa. Monikerroksinen äänimaailma voi saada sovelluksen sortumaan virheisiin. Kivijärven rannalla se tarjosi yhdeksi lajiksi fasaania, kun kalalokkien, laulujoutsenten ja kurkien kevätriemu oli ylimmillään.
Linnunlaulua äänittäessä tulee aistineeksi ihmisen aiheuttaman melun tavallista herkemmin. Liikenteen melu sotkee taajamassa äänitystä yllättävän usein.
Haluatko peippopäälliköksi?
Sovellusta on myös pelillistetty sopivasti. Mitä enemmän lajitunnistuksia kertyy, sitä mairittelevampi mitali äänibongarille lohkeaa. Viidellä tunnistuksella saa äänioppilaan arvonimen, mutta 50 tunnistettua lajia tietää jo peippopäällikön titteliä.
Tutkijoille sovellus kerryttää parviälyn tavoin tietoa muun muassa muuttolintujen saapumisesta Suomeen. Tämän kevään uutuus on mahdollisuus pistelaskentanauhoitukseen. Se tuottaa tutkijoille kansalaisten äänittämää lintutietoutta ennalta määritetyiltä paikoilta.
Muuttolintujen kevät -sovellus
- Tunnistaa linnut äänen perusteella
- Tunnistaa kaikki noin 260 Suomessa pesivää lintulajia
- Tuottaa tietoa myös tutkimukseen
- Jyväskylän yliopiston kehittämä
Plussat ja miinukset
+ Hyödyllinen ja hauska
+ Maksuton
+ Sopii koko perheelle
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään