On liukuva käsite, että mikä on metsäsuunnitelma. Metsänarvolaskurit eivät sellaisia väitä olevansakaan. Kokeilemassani UPM:n laskurissa on kuitenkin suunnitelman makua, sillä laskuri esittää kuvioittain paitsi hinta-arvion, myös perustiedot puustosta sekä toimenpidesuositukset.
Laskurissa on karttatoiminto, jossa voi valita peruskartan, maastokartan tai ilmakuvan. Peruskartta- ja ilmakuvanäkymissä kuviotietoja voi avata klikkaamalla. Maastokartan tarpeellisuutta sopii ihmetellä, sillä ero peruskarttaan on, että kuviot puuttuvat.
Puulajisuhteet esitetään ympyränä, jonka kehällä on vihreän eri sävyillä mänty, kuusi ja koivu. Ajatus ei ole pöhkö, mutta yhden puulajin kuvioilla joutuu tihrustamaan, minkä lajin vihreästä on kyse.
Asia on merkityksetön, jos tilansa edes jotenkin tuntee. Sen sijaan merkityksetöntä ei ole se, että tukki- ja kuitupuun määrät olisivat vähintään yhtä kiinnostavaa tietoa kuin puulajisuhteet.
Laskuri on tarkoitettu vain omien tilojen tarkasteluun, mutta muuri muiden omistamien tilojen tietoihin ei ole erityisen korkea. Laskurista on myös mobiilisovellus.
Kummallisen korkeita hintoja
Testasin UPM:n laskuria muutamalla tilalla. Vertailun vuoksi arvot laskettiin myös Stora Enson, Metsä Groupin, OP Metsän ja Metsälehden laskureilla.
Pienemmän kokoluokan tiloissa UPM:n laskuri antoi systemaattisesti kummallisen korkeita hintoja, mikä laittoi pohtimaan, onko kokonaisarvon korjausta eli tukkualennusta muistettu käyttää. Toisaalta isolla tilalla hinta-arvio oli alhaisempi kuin muilla.
Laskureita on mukava pyöritellä etämetsänomistajana tai jos kelien vuoksi ei viitsi uloskaan lähteä, mutta mihinkään toimenpiteisiin pelkästään niiden varassa ei pidä ryhtyä, ei varsinkaan omistusjärjestelyihin. Niin erilaisia arvioita eri laskurit antavat, että joidenkin täytyy olla päin mäntyä. Niihin olisikin paikallaan lisätä klausuuli, joka vapauttaa ylläpitäjän kaikesta vastuusta.
Plussat ja miinukset
+ helppo käyttää
+ on myös pelkistetty metsäsuunnitelma
– tukkiprosentti puuttuu
– pienillä tiloilla hinta-arviot oudon korkeita
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään