Pikatesti | Apua, missä mun puhelin on!

Google tietää meistä melkein kaiken, myös hukkaamamme puhelimen sijainnin. Kokeilimme Paikanna laite -sovellusta.

Hukatun puhelimen lähellä Paikanna laite -sovelluksensuuntimat kävivät sekaviksi, mutta silloin oltiin jo niin tuntumassa, että soittoääni paljasti tarkan sijainnin. (Kuva Sami Karppinen)
Hukatun puhelimen lähellä Paikanna laite -sovelluksensuuntimat kävivät sekaviksi, mutta silloin oltiin jo niin tuntumassa, että soittoääni paljasti tarkan sijainnin. (Kuva Sami Karppinen)

Pudotin pari viikkoa sitten puhelimeni raivaustyömaalle. Raivausrydön seasta sen etsiminen oli toivotonta – varsinkin kun valittuna oli värinähälytys, joten soittoäänestäkään ei ollut apua.

Ensimmäinen opetus: Metsässä puhelinta ei ikinä kannata pitää äänettömällä. Täysillä oleva soittoääni on iso apu, jos katoamispaikka on edes ylimalkaisesti tiedossa.

Toinen vinkki on ladata puhelimen akku ennen metsään lähtöä, silloin etsintään on enemmän aikaa.

Puhelin löytää toisen luo

Kovakaan soittoääni ei auta, jos puhelimen olinpaikasta on hatara käsitys. Silloin avuksi tarvitaan toinen Android-puhelin tai -tabletti, johon on ladattu Paikanna laite -sovellus Googlen Play-kaupasta. Sen avulla hukatun puhelimen paikantaminen onnistuu parilla edellytyksellä.

Kadonneen puhelimen pitää olla kirjautuneena käyttäjänsä Google-tilille. Lisäksi paikannustoiminnon on oltava päällä ja mobiilidatan käyttö sallittu. Ne aktivoidaan puhelimen näytön yläreunan alasvetovalikosta. Samasta, josta esimerkiksi soittoäänen saa vaimennettua.

Sen jälkeen etsijän puhelimen Paikanna laite -sovellukselle kirjaudutaan vierailijana hukatun puhelimen Google-tilin käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Ne on siis muistettava.

Kun etsittävä laite on määritelty, sovellus muodostaa karttapohjan, jossa hukatun puhelimen sijainti näkyy renkaana, jonka halkaisija on maastossa 20–30 metriä. Etsijän sijainti näkyy pienenä täppänä ja kulkusuunta vielä pienempänä nuolena.

Karttapohja ja suuntanuoli ovat epähavainnollisia, joten kulkusuuntaa määriteltäessä ja korjattaessa suuntaa piti erikseen haarukoida. Karttapohjasta puuttuu myös etäisyysasteikko.

Puhelimen sijainti näkyy kuin rastipisteenä karttaympyrän sisällä. Maastossa ympyrän halkaisija on noin 25 metriä.

Sovellus palauttaa soittoäänen

Ylläsanotusta huolimatta sovellus ohjasi puhelimen lähelle, mutta sen tarkkaa sijaintia ei pystynyt suuntimaan. Tähän saattoi vaikuttaa se, että kokeilun aikaan paikannussignaalit olivat poikkeuksellisen epätarkkoja.

Huonolla ”gps-kelilläkin” pääsimme noin parinkymmenen metrin etäisyydelle puhelimesta. Sen jälkeen soittoääni paljasti laitteen tarkan sijainnin.

Toiminnolla ”toista ääni” hukattu puhelin soittaa soittoääntään täydellä voimalla, vaikka käyttäjä olisikin valinnut värinä- tai äänettömän hälytyksen. Lisäksi sovelluksella voi suojata ja tyhjentää puhelimen.

Applen valmistamien iPhone-puhelimien paikantaminen ei näillä ohjeilla onnistu.

Paikanna laite -sovellus

-sopii vain Android-puhelimille

-ladattavissa Google Play -kaupasta

Plussat ja miinukset

+Maksuton ja helppokäyttöinen

+Puhelin löytyi

-Epäselvä kulkusuunnan ohjaus

-Etäisyysasteikko puuttuu karttapohjalta

Kommentit (1)

  1. Mielenkiintoinen ja hyödyllinen kokemus, kiitos jakamisesta! On todella harmillista, että puhelin katosi noin haastavassa ympäristössä. Käytännön vinkkisi ääniasetusten ja akun latauksen suhteen ovat erinomaisia ja voivat todella pelastaa tilanteen. Voit myös kokeilla ”PaikannaPuhelin.com” -sovellusta, joka voi olla avuksi puhelimen paikantamisessa. Myös tuo tieto Paikanna laite -sovelluksen käytöstä on kullanarvoinen, erityisesti kun puhelin sijaitsee vaikeasti hahmotettavassa paikassa. Hyviä neuvoja, jotka varmasti auttavat muitakin puhelimen paikantamisessa!

Tekniikka Tekniikka