UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen uskoo, että yhtiö elää nyt kasvuvaihetta Euroopan vaikeasta taloustilanteesta huolimatta. UPM on Fortumin jälkeen Suomen toiseksi suurin sähköntuottaja aikana, jolloin Venäjän kaasusta eroon pyristely painaa energian hintoja ennätyskorkealle.
UPM on myös investoinut voimakkaasti, ja investointien pitäisi lähiaikoina alkaa tuottaa, Pesonen kertoi torstaina 21.7. järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
Yhtiön tällä hetkellä suurin hanke on Paso de losTorosin sellutehdas Uruguayssa.
Suomalaisen metsäteollisuuden toiminta Latinalaisessa Amerikassa on kirvoittanut myös kritiikkiä sekä paikallisten että kansainvälisten toimijoiden keskuudessa. Viime aikoina UPM on saanut kielteistä julkisuutta myös Kaipolan paperitehtaan sulkemisen ja alkuvuoden työtaistelun takia.
Mainehaitta ei ole näkynyt yhtiön tuloksessa, joka on nyt Pesosen sanoin ”Best ever”, paras ikinä. UPM odottaa, että koko vuodenkin tulos rikkoo ennätykset.
UPM on siis kustannusten nousun hyötyjä. Puuraaka-aineessa ei Pesosen mukaan ole saatavuusongelmia, vaikka puun tuonti Venäjältä loppuukin.
”Venäjän tuonnin lakkaaminen vaikuttaa koko Suomen metsäteollisuuteen, ja mekin varmasti tarkastelemme tuoteportfoliotamme. Painotamme ehkä Suomessa jatkossa havua, mikä sopii strategiaamme, sillä meillä käynnistyy pian lyhytkuitutehdas Uruguayssa.”
Pesonen myös totesi, että UPM:n hankinta-alue Euroopassa on koko Itämeren laajuinen.
Paperipuolella on tehty hyvää tulosta alkuvuodesta, varsinkin UPM CommunicationPapersin puolella. Paperin markkina on kuitenkin heilahdellut rajusti, ja pitkän aikavälin trendi näyttää laskevalta.
Pesonen sanoi, että UPM ei aio luopua paperista kokonaan, vaan sopeuttaa liiketoimintaansa. Yhtiö on aiemmin kommentoinut, että Kaipolan sulkeminen oli osa tätä sopeuttamista.
Venäjän kaasun tuonnin suitsiminen iskee kovimmin juuri UPM:n Saksan paperitehtaisiin. Pesosen mukaan eniten riskejä on CommunicationPapers -puolen tehtailla, mutta niissäkin on investoitu bioboilereihin.
Energian hinnannousu aiheutti kesäkuussa piikin yhtiön nettovelkaan, mutta sen uskotaan jäävän väliaikaiseksi. Energiafutuurien hinnat pomppasivat ennätyskorkealle, ja UPM:n energiasuojauksiin jouduttiin käyttämään suuri rahavirta.
Rahavirran pitäisi kuitenkin kääntyä positiiviseksi joko suojauksista tai energian myynnistä.
”Tuloskuntomme on edelleen hyvä”, Pesonen sanoi.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.