Tammikuun Metsälehti Makasiinissa kerroin metsäyhtymän muodostumisesta. Kun yhtymä on muodostettu, on tärkeätä sopia yhtymän osakkaiden yhteisistä pelisäännöistä ja toimintatavoista.
Näinhän tehdään, kun ostetaan kimppahevonen tai vuokrataan kimppakämppä. Näin pitäisi myös tehdä, kun omistetaan metsää yhdessä.
Sopimus tuo osakkaille turvaa
Paras tapa sopia kimppametsän toimintatavoista on laatia metsäyhtymän yhteishallintosopimus. Siinä osakkaat voivat linjata heille tärkeitä, metsätalouden harjoittamista koskevia asioita. Toisen oikeuteen määrätä omasta omistusosuudestaan ei sopimuksessa kuitenkaan voida puuttua.
Osakkaiden allekirjoituksin sopimuksesta tulee juridisesti sitova. Siten se myös varmistaa heidän oikeusturvaansa.
Monet metsäalan palveluntarjoajat voivat auttaa yhteishallintasopimuksen laadinnassa. Ei kuitenkaan kannata hyväksyä valmiita sopimuspohjia sellaisinaan, vaan on hyvä aina keskustella ja sopia kaikki sopimuskohdat oman metsän ja omistustilanteen mukaisesti.
Puun myynnit yksimielisesti
Tyypillisesti yhteishallintasopimuksessa otetaan kantaa muun muassa metsänhoitoon, luonnonhoitoon ja puukauppaan. Onkin hyvä käydä yhdessä läpi, millä otteella yhteisiä metsiä hakataan ja miten luontoarvot halutaan hakkuissa ottaa huomioon.
Kukaan metsäyhtymän osakas ei saa yksin myydä yhteisestä metsästä puuta. Puukauppaan tarvitaan aina joko kaikkien osakkaiden allekirjoitus tai valtakirjalla osakkaiden valtuuttaman henkilön allekirjoitus. Kaikkien suostumus on siis oltava.
Kiireellisissä hakkuissa vaatimukseen yksimielisyydestä on poikkeus. Välitön puuston pilaantumisvaara vaikkapa myrskytuhon vuoksi voi oikeuttaa osakkaan myymään kaatunutta ja vaurioitunutta puustoa omin päätöksin.
Laki eräistä yhteisomistussuhteista, 4 § 1mom
Milloin toimenpide on tarpeen esineen säilyttämistä, turvaamista tai sen tavanmukaista käyttämistä varten eikä siedä viivytystä, älköön kuitenkaan yhteisomistajan vastustus tai poissaolo estäkö toista yhteisomistajaa siihen ryhtymästä.
Metsänhoitotyöt yksimielisesti
Kimppahevosen omistajat sopivat, mihin talliin hevonen sijoitetaan, miten sitä ulkoilutetaan ja hoidetaan. Myös kimppametsän omistajien pitäisi sopia, miten metsää hoidetaan.
Kuten puukaupan sopimisessa myös metsänhoitotöiden ostamisessa tarvitaan jokaisen osakkaan suostumus. Jos joku hoitaa tilauksia kaikkien puolesta, on hänelle annettava osakkaiden allekirjoittama valtakirja. Työtilaukset, joihin ei ole edellytetty kaikkien osakkaiden suostumusta, voivat jälkikäteen aiheuttaa ikäviä riitoja.
Tähänkin on poikkeus. Kestävän metsätalouden rahoituslain eli kemeran mukaisiin hankkeisiin yhtymä voi lähteä yhdenkin osakkaan päätöksin. Tämä kuitenkin edellyttää, että hänen omistusosansa metsästä on vähintään neljäsosa, hän asuu tilalla tai hänet on yhteisesti ja todistettavasti sovittu metsäasioita hoitavaksi.
Näin esimerkiksi tilalla asuva osakas voi ryhtyä itse tekemään taimikonhoitoa omana työnä ja saa siitä itselleen kemeratuen. Hänen takanaan tukea haettaessa on kuitenkin oltava vähintään neljäsosa yhtymän omistuksesta, joko yksin tai yhdessä hanketta tukevien osakkaiden kanssa.
Kestävän metsätalouden määräaikainen rahoituslaki, 28 §
Yhteisomistuksessa olevia kiinteistöjä koskeva menettely
Yhteisomistuksessa olevan kiinteistön sellaisilla yhteisomistajilla, jotka omistavat kiinteistöstä vähintään neljänneksen ja joihin kuuluvat kiinteistöä hoitavat yhteisomistajat, on yhteisesti oikeus koko kiinteistön osalta ryhtyä tämän lain nojalla tuettavaan toimenpiteeseen ja ottaa vastaan tukea, jos he luopuvat toimenpiteen toteuttamiskustannusten vaatimisesta muilta kuin toimenpiteeseen yhtyneiltä yhteisomistajilta. Myös yhdellä yhteisomistajalla, joka omistaa neljänneksen kiinteistöstä ja joka on kiinteistöä hoitava yhteisomistaja, on sama oikeus.
Kiinteistöä hoitavana yhteisomistajana pidetään sellaista yhteisomistajaa, joka on:
1) perintökaaren (40/1965) 24 luvun 1 §:ssä tarkoitetussa sopimuksessa sovittu kiinteistön hoitajaksi;
2) yhteisomistajien tekemällä sopimuksella määritelty toimimaan tässä laissa tarkoitettuna kiinteistöä hoitavana yhteisomistajana; tai
3) kiinteistöllä asuva yhteisomistaja, jos 1 tai 2 kohdassa tarkoitettua sopimusta ei ole tehty.
Luonnonhoito yksimielisesti
Luonnonsuojelulaki ja metsälaki turvaavat luonnonhoidon minimitason kimppametsässä, vaikka osakkaat eivät olisi asiasta mitään sopineet.
Jos suojelutasoa tai erityisiä luontoarvoja halutaan edistää lakien vaatimaa tasoa enemmän, on tästä sovittava yhdessä. Sopiminen onnistuu parhaiten kirjaamalla yhteiset päätökset yhteishallintosopimukseen ja antamalla nämä kirjaukset vaatimuksina kaikille yhteisessä metsässä toimiville.
Samanlainen periaatekeskustelu on käytävä ja tarvittaessa tehtävä yhteinen kirjaus myös metsäsertifioinnista.
Rahat järjestykseen
Riitapeikko vaanii kulman takana aina, kun kyseessä on yhteisomistus. Läpinäkyvyys ja avoimuus lisäävät luottamusta etenkin raha-asioissa. Siksi suosittelen yhteisomistajia tekemään ainakin nämä asiat:
• Yhtymälle oma pankkitili, johon kaikille osakkaille selailuoikeus tai oikeus saada tiliote.
• Ajantasainen kirjanpito. Yhtymältä ei edellytetä kahdenkertaista kirjanpitoa, vaan aikajärjestyksessä olevat muistiinpanot ja numeroidut tositteet riittävät.
• Talousarvio vuosittain seuraavan vuoden menoista ja tuloista.
• Yhteinen päätös vuosittain ylijäämän jakamisesta osakkaille.
• Rahaa jaetaan osakkaille vain omistusosuuksien suhteessa.
• Töitä tehneille osakkaille maksetaan yhteisesti sovittu palkka tai palkkio.
• Yhteisiä kuluja maksaneille osakkaille maksetaan kulut tositteiden perusteella.
• Sovitaan, miten matkakulut korvataan. Tässä noudatetaan Verohallinnon ohjeistusta.
• Matkalaskut tehdään kuukausittain.
• Laadittu veroilmoitus toimitetaan tiedoksi kaikille osakkaille.
Verovastuu on osakaskohtainen
Metsäyhtymässä jokaisella osakkaalla on henkilökohtainen, murto-osansa mukainen omistus kimppametsään. Osakas saa vapaasti päättää esimerkiksi murto-osansa luovuttamisesta toiselle. Hän on myös henkilökohtaisesti vastuussa murto-osansa mukaisesta metsäverosta.
Metsäyhtymä antaa vuosittain yhteisen veroilmoituksen. Verohallinto käyttää tätä ilmoitusta jakaakseen verotettavan tulon jokaiselle osakkaalle omistussuhteen mukaan verotettavaksi. Sama koskee metsäyhtymän tappiollista vuotta, eli verottaja jakaa muodostuneen metsätalouden tappion jokaisen osakkaan hyväksi.
Henkilökohtaisia vähennyksiä
Kaikki metsätalouden vähennykset ja poistot yhteisistä hankinnoista merkitään yhteiseen veroilmoitukseen. Yrittäjävähennys ja metsälahjavähennys ovat tästä poikkeuksia.
Verohallinto tekee automaattisesti viiden prosentin yrittäjävähennyksen jokaiselle osakkaalle, jolle jää verotettavaa metsätalouden tuloa. Osakas voi vaatia metsälahjavähennystä henkilökohtaisesti, mikäli hän on saanut vähennykseen oikeuttavaa metsää lahjana.
Metsäyhtymän nimissä ei voi ottaa velkaa. Yhtymä ei ole oikeushenkilö, vain ”omistuskimppa”. Metsäyhtymän menoihin tai osuuden hankintaan otetut velat ovat aina osakkaiden henkilökohtaisia tulonhankkimisvelkoja. Osakas voi vähentää niiden korot omassa verotuksessaan.
Metsävähennys yhteiseen ilmoitukseen
Yhtymän osakkaalle muodostuu metsävähennysoikeutta, kun hän ostaa yhtymäosuuden. Tätä hän ei kuitenkaan voi käyttää henkilökohtaisessa verotuksessaan, vaan metsävähennykset tehdään aina yhtymän yhteisessä metsäveroilmoituksessa.
Tästä voi seurata ikäviä yllätyksiä osuutensa myyvälle osakkaalle, kun luovutusvoittoon tai -tappioon lisätään yhtymän käyttämät metsävähennykset.
Metsävähennystilanteissa kannattaa selvittää tarkkaan vähennyksen käytön vaikutukset ja sopia tarvittavista menettelyistä.
Sovi ainakin näistä:
• Yhteishallinnon jatkaminen toistaiseksi tai määräajan
• Metsien käsittelyn ja hakkuiden periaatteet
• Hoitotöiden tekemisen/teettämisen periaatteet
• Metsäsuunnitelman hankinta ja päivitys ja toimenpiteet sen pohjalta
• Luonnon- ja riistanhoidon toimenpiteet
• Metsästysoikeuksien käyttö ja vuokraaminen
• Kotitarvepuun ottaminen
• Osakkaiden vastuut, työpanos sekä palkkiot ja kulukorvaukset
• Raha-asioiden hoito, pankkitilit ja veroilmoitusten laadinta
• Varojen varaaminen menoihin ja tulojen tilittäminen osakkaille
• Vastuuhenkilöiden raportointivelvoite ja osakkaiden tiedonsaanti
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään