Puukauppojen määrät eivät ole lähteneet kesän korvalla odotettuun lentoon, ainakaan vielä. Syynä voi olla se, että puunostajat vasta hakevat ryhmitystään UPM:n lakon ja Venäjän katkenneen tuontipuuvirran värittämän alkuvuoden jäljiltä.
Syksyllä tilanne on kuitenkin todennäköisesti aivan toinen, sillä metsäalan työpaikkailmoituksissa on käynyt toukokuussa ennätysvilkas kuhina: uusia puunostajia eli metsäasiantuntijoita tai metsäasiakasvastaavia halajavat erityisesti suuret metsäyhtiöt.
Puunhankintaan tarvitaan lisäkäsiä, sillä metsäteollisuuden investoinnit ja Venäjän tuontipuun korvaaminen lisäävät kilpailua kotimaisesta puusta.
Stora Enso haki toukokuussa yhteensä 14:ää uutta metsäasiantuntijaa Länsi-Suomeen, Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Suomeen.
”Tavoitteena on, että uudet tekijät ovat täydessä työn touhussa kesälomien jälkeen syksyllä. He tulevat olemaan aktiivisesti yhteydessä metsänomistajiin”, kertoo Stora Enson Pohjois-Suomen aluejohtaja Esa Ojala.
Jos kiskot toivat ennen kuitupuuta rajan yli idästä, jatkossa puu liikkuu raiteita myöten Pohjois-Suomesta etelään ja Länsi-Suomesta idän tehtaille.
”Kasvatamme puunhankintaa Pohjois-Suomesta. Puut liikkuvat täältä osaksi etelän tehtaiden suuntaan”, Ojala kertoo.
Ihmissuhdetaidot korostuvat
Metsä Group on palkannut uusia metsäasiantuntijoita aktiivisesti jo vuoden päivät. Syynä ovat yhtiön investoinnit Raumalle ja Kemiin.
”Venäjän tuontipuun loppuminen ei vaikuttanut suuresti rekrytointisuunnitelmiin, sillä olemme investointien vuoksi palkanneet tarkoituksella metsäasiantuntijoita lisää jo etukäteen, yhteensä useamman kymmenen henkilöä”, kertoo Metsä Groupin puunhankinnasta vastaava johtaja Juha Jumppanen.
Kemin biotuotetehdas käynnistyy syksyllä 2023 ja lisää kotimaisen kuitupuun käyttöä 3,5 miljoonalla kuutiolla. Rauman saha käynnistyy jo tänä syksynä ja nostaa mäntytukkipuun käyttöä Länsi-Suomessa miljoonalla kuutiolla.
Venäjältä Metsä Group toi aiemmin Suomeen noin miljoonaa kuutiota puuta.
”Lisäpuumäärät haluamme hankkia ensisijaisesti omistajajäseniltämme”, Jumppanen sanoo.
Uusien metsäasiantuntijoiden ominaisuuksissa korostuvat Jumppasen mukaan myynti- ja markkinointiosaaminen sekä ihmissuhdetaidot.
”Viime vuonna ja alkuvuodesta olemme löytäneet hyvää porukkaa meille töihin, sekä suoraan koulunpenkiltä että muilta toimijoilta”, Jumppanen kertoo.
Työvoimaa kasvu-keskusten ulkopuolelle?
UPM:n laittoi tänä keväänä hakuun kerralla parisenkymmentä uutta metsäasiakasvastaavan paikkaa.
”Venäjän puuntuonnin korvaaminen oli varmasti laukaiseva tekijä asiassa, mutta uusia työntekijöitä haetaan myös yleisen puun kysynnän kasvun ja eläköitymisten vuoksi”, kertoo UPM:n yksityispuukaupan johtaja Janne Kiiliäinen.
Kiiliäisen mukaan uudet rekrytoinnit laajentavat hieman UPM:n puunhankinta-aluetta Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin suunnalla.
”Uskon itse monikanavaiseen palveluun ja metsäalalla se sisältää edelleen sen, että meidän kanssamme voi asioida maakunnissa kasvokkain. Tavoitteena on, että rekrytoinnit näkyvät toiminnassamme mahdollisimman pian.”
Kiiliäisen mukaan metsäalan avoimien työpaikkojen määrän kasvu ei koske vain tätä kevättä, vaan muutos on ollut näkyvissä jo vuoden–puolitoista.
”Valitettavasti joissakin osissa Suomea on käynyt parin vuoden aikana ilmi, että pienemmille paikkakunnille on vaikeuksia löytää työntekijöitä.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään