Pääkirjoitus: Raakkutuho joutuu työeläkejättien syyniin

Ympäristörikos voi pahimmillaan pudottaa pörssiyhtiön vastuullisuusindekseistä. Stora Enson pääomistajista ainakin työeläkevakuutusyhtiöt noudattavat tarkasti vastuullisen sijoittamisen periaatteita, päätoimittaja Petri Koskinen kirjoittaa.

Raakkujen pelastustyöt käynnissä Hukkajoella. Kuva: Pirkko-Liisa Luhta / Metsähallitus
Raakkujen pelastustyöt käynnissä Hukkajoella. Kuva: Pirkko-Liisa Luhta / Metsähallitus

Suomussalmen raakkujoen ylittäminen metsäkoneilla oli laitonta. Törkeään ympäristörikokseen johtaneilla hakkuilla tapahtui kuitenkin paljon muutakin, joka ei ole laitonta mutta luo mielikuvaa luontoarvoista piittaamattomasta metsäsijoittajasta ja yhtiöstä.

Hakkuut olivat poikkeuksellisen suuret, metsä ei kuulunut metsäsertfioinnin piiriin, joen rannoille jätetyt suojakaistat olivat hentoiset, säästöpuuta oli jätetty hyvin vähän ja metsä oli pääosin vain 60-vuotiasta.

Suomussalmen leveysasteilla 60-vuo­tiaalla metsällä olisi ollut vielä ainakin parikymmentä vuotta hyvää kasvuaikaa. Vanhat metsänhoitajat haikailevat nykyään yleisesti vanhan metsälain järeysrajojen palauttamista, koska rahastot ja metsäsijoittajat ovat lyhentäneet kiertoaikoja jo liikaa.

Metsälehden laskelmien mukaan Suomussalmen metsänomistaja kattoi metsästä kymmenen vuotta aikaisemmin maksamansa kauppahinnan ja männyn kylvöt yhdellä Stora Enson kanssa tekemällään puukaupalla.

On vaikea uskoa, että metsätalouden heikko kannattavuus olisi perimmäinen syy, joka sai metsäkoneet oikaisemaan raakkujoen poikki.

Suursijoittajat edellyttävät sijoituskohteiltaan vastuullisuutta. Tästä syystä Stora Enso ja muut pörssiyhtiöt korostavat toiminnassaan vastuullisuutta ja julkaisevat vastuullisuusraportteja. Niitä luetaan esimerkiksi eläkevakuuttajien sijoitusyksiköissä.

Pahimmillaan ympäristörikos voi pudottaa pörssiyhtiön vastuullisuusindekseistä, jolloin vastuulliset sijoittajat ovat pakotettuja myymään yhtiön osakkeet, mikä voi painaa pörssikurssia. Stora Enson seuraavaa vastuullisuusraporttia luetaan epäilemättä hyvin tarkkaan maailmalla.

Stora Enson pääomistajia ovat ruotsalaiset Wallenbergit, Suomen valtio ja Kela sekä työeläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen, Varma ja Elo. Ainakin kolme viimeksi mainittua noudattavat vastuullisen sijoittamisen periaatteita tarkkaan. Stora Enson pörssikurssi on pysynyt vakaana, ja rikostutkintakin vie aikansa. Yhtiö on lisäksi luvannut korvata vahingot täysimääräisinä.

Suomalainen metsänhoito on pääsääntöisesti hyvin laadukasta myös luonnonhoidon näkökulmasta. Nyt koko alan maine sai pahan kolhun pitkäksi aikaa.

Ps. Metsäyhtiöt ovat hanakasti kannattaneet virtavesien suojakaistojen leventämistä. Se on niille helppoa, koska leventämisen kaikki kustannukset jäisivät metsänomistajien maksettavaksi.

Kirjoittaja on Metsälehden päätoimittaja.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa