Ukrainan sodan seurauksena ennätyslukemiin noussut öljyn hinta iskee kovaa metsätainten tuottajiin. Taimitarhoilla kasvihuoneet lämmitetään perinteisesti öljyllä. Nyt öljyn hinnan karkaaminen yhdistettynä kylmään kevääseen on vetänyt taimitarhurit vakaviksi.
”Energian hinnannousu näkyy viimeisellä viivalla. Jo viime vuonna, kun öljyn hinta rupesi nousemaan ja sen lisäksi kevät ja syksy olivat kylmät, öljykustannukset tuplaantuivat. Tämän vuoden aikana öljyn hinta on noussut meidän laskujemme perusteella 43 prosenttia”, kertoo Fin Forelian talousjohtaja Päivi Moss.
”Onhan näiden yhteisvaikutus jo ollut satojatuhansia euroja ja loppuvuosi on vielä arvoitus”, Moss jatkaa.
Fin Forelia tuottaa vuosittain 60 miljoonaa metsätainta ja lämmitettävien kasvihuoneiden pinta-ala on kaikkiaan seitsemän hehtaaria. Tänä vuonna kylvöjen alettua maaliskuun lopulla oli vielä rapsakka pakkanen ja öljyä paloi. Oman lisänsä kustannuksiin toi sähkönhinnan pomppaaminen loppu vuodesta, mikä näkyi pakkasvarastojen viilennyskustannuksissa. Eikä taimituottaja pääse karkuun nousseita polttoaineen hintojakaan.
”Taimet pitää saada kuljetettua asiakkaalle asti. Myös meidän kuljetusyrittäjämme ovat todella ahtaalla. He taas laittavat meille päin hinnankorotuksia, jotta eivät mene konkurssiin”, Moss summaa.
Nousupaineita tuleville vuosille
Energiakustannusten nousu luo painetta nostaa metsätainten hintoja.
”Kyllä tuo on pakko saada taimien hintaan. Ne ovat sellaisia lukuja, että ne vievät taimiyhtiöltä ison osan tuloksesta. Jos kustannusten nousua ei saada asiakashintoihin, on unohdettava kaikki investoinnit tässä bisneksessä”, Fin Forelian toimitusjohtaja Timo Salminen sanoo.
”Meillä on tälle keväälle sovitut hinnat ja toimitamme niillä hinnoilla, mutta olemme suomeksi sanottuna todella ahtaalla”, Salminen jatkaa.
Myös Pohjan Taimen toimitusjohtaja Rauno Kataja sekä Taimitapion toimitusjohtaja Tero Kauppinen näkevät korostuspaineita tainten hinnoissa. Muulla tavoin energian ja polttoaineen hintojen nousua on vaikea kompensoida.
”Oletan, että tainten hinnat nousevat pikkuhiljaa sopimusten mukana. Sopimuksia päättyy eri-aikoihin. Todennäköisesti muutamina seuraavina vuosina eri asiakkailla tapahtuu sitä nousua vuorotellen”, Kataja ennakoi.
”Kyllä tämä tuleviin sopimuksiin pitää ottaa huomioon ainakin siltä osalta, mikä on tuo kuljetuskustannuksen osuus”, Kauppinen arvioi.
Pohjan Taimi tuottavat vuosittain istutuksille vajaa 30 miljoonaa tainta ja Taimitapio noin 25 miljoonaa tainta. Kaikkiaan viime vuonna istutuksille toimitettiin runsaat 150 miljoonaa tainta.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.