Näin toimit hakkuualueella

Parempi soittaa kuin katua. Metsäyhtiön uudet turvallisuusohjeet varjelevat myös metsänomistajia. Varmimmin vältät vaarat, kun soitat hakkuukoneen kuljettajalle ennen työmaalle menoa.

Metsänomistaja soittaa konemiehelle ennen hakkuualueelle menoa
Metsänomistaja Erkki Karila valvoo tarkoin, kuinka leimikon tukkirungot katkotaan. Ennen työmaalle menoa hän soittaa hakkuukoneen kuljettajalle. (Kuvaaja: Mikko Riikilä)

UPM:n uusi, metsänomistajille suunnattu turvallisuusvideo ei juoneltaan ole kummoinen, mutta havahduttaa silti.

Mies – tai todellisuudessa heitä on kaksi – kävelee kohti hakkuukonetta. Huomiovärisen asun ansiosta lähestyjä näkyy kaukaa näreikön lomasta. Ruskeaan eräpukuun sonnustautunut mies sen sijaan ilmaantuu näkyviin vasta pari kolmekymmentä metriä ennen konetta.

”Moni luulee, että kun itse näkee koneen, myös kuljettaja huomaa lähestyjän. Kuljettaja keskittyy koneen käyttöön ja hakkuuseen. Maastonväreihin pukeutunut kulkija on vaarassa jäädä huomaamatta”, kertoo UPM:n metsäosaston turvallisuuspäällikkö Mika Lepänjuuri.

Hänen mukaansa yhtiö on hionut turvallisuusohjeitaan. Tavoitteena on nolla tapaturmaa. Ohjeistus koskee yhtiön väkeä, yrittäjiä sekä hakkuutyömailla vierailevia metsänomistajia.

”Vierailijaturvallisuus konetyömailla on turvallisuustyön tärkeimpiä tavoitteita”, Lepänjuuri korostaa.

Tule nähdyksi

Olennaista on tulla nähdyksi. Tätä varten UPM jakaa kaupanteon yhteydessä puunmyyjille huomioväriset liivit, jotka kannattaa vetäistä sammalenvihreän eräkostyymin koristeeksi, jos mielii hakkuutyömaalle.

Näkyvin merkki UPM:n korostuneesta turvallisuusajattelusta on lanssipaikan tuntumaan kiinnitetty Metsätyömaa-kyltti, jossa neuvotaan pysymään poissa koneiden tieltä.

”Hakkuukoneelle turvaetäisyys on 90 metriä ja ajokoneelle 20 metriä. Tätä lähemmäs ei pidä mennä ennen kuin soittaa kuljettajalle ja pyytää tätä pysäyttämään koneen”, Lepänjuuri neuvoo.

Hänen kolmas vihjeensä on lähestyä työskentelevää hakkuukonetta takaviistosta.

”Kannattaa muistaa myös ketjuluotien vaara. Jos hakkuukoneen teräketju katkeaa, siitä voi sinkoutua palasia suurella nopeudella. Turvaetäisyys kannattaa pitää tämänkin vuoksi.”’

Työmailla vierailtaessa on syytä käyttää kypärää.

”Puupinojen päällekään ei pidä kiipeillä. Vaarana ovat putoaminen sekä pahimmillaan se, että pino luhistuu.”

Turvallisuus tuo säästöjä

Erkki Karilan leimikolla Korpilahdella riitti rytinää, kun Kone-Yijälän hakkuukone vääntää jyhkeää näreikköä lappeelleen. Mies itse valvoo, että konemies katkoo tukkirungot tarkoin.

Karila käyttää työmaalla liikkuessaan puun ostajalta kaupantekijäisiksi saamaansa turvaliiviä.

”Olen minä soittanutkin kuskille, kun olen mennyt lähelle konetta.”

Romualan yrittäjänä toiminut Karila ymmärtää turvallisuusajattelun. Takavuosina työmailla sattui kaikenlaisia, joskus myös vakavia tapaturmia.

UPM:n turvallisuusvideo löytyy osoitteesta: youtube.com/upmmetsa

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus