Kangasniemeläinen koneyrittäjä Kimmo Hokkanen muokkaa kaivinkoneellaan uudistusaloja sekä kunnostaa metsäteitä ja ojia. Hän tekee yhteistyötä metsänhoitoyhdistyksen, Stora Enson ja yksityisten metsänomistajien kanssa.
Sivutoimenaan mies tekee polttopuuta muun muassa Jyväskylän seudun omakotiasujille. Uudet asiakkaat löytävät Hokkasen klapit tämän nettisivuilta.
”Nettisivujen kautta tulee välillä yllättäviäkin yhteydenottoja. Joku kyseli klapeja jostain Turun läheltä. Piti kohteliaasti kieltää, kun kuljetus olisi maksanut enemmän kuin puut.”
Vuosittain Hokkanen myy noin 250 irtokuutiota klapeja. Sen tuottamiseksi tarvitaan suunnilleen sata kiintokuutiometriä puuta.
”Puolet puusta tulee omista metsistäni. Koivukuitupuuta en ole metsäyhtiöille myynyt vuosiin.”
Tuuliselle paikalle kuivumaan
Hokkasen mukaan keskitalvi on paras aika kaataa polttopuuksi tehtävät rungot. Silloin puuaines on kuivaa eikä puu ala talvella mustua kuten kesällä kaadettu.
Kuivumisen varmistamiseksi maalis-huhtikuu on paras aika pilkkoa puut. Ilma on ahavaisen kuivaa ja aurinko lämmittää. Puut hän pilkkoo Hakki Pilke 2X -koneella, joka saa käyttövoimansa maatalou- straktorista.
Hokkanen kertoo mitanneensa klapien kosteutta. Keväällä pilkottujen, avomaalla kuivuneiden puiden kosteusprosentti on loppukesästä alle 20, eli se kelpaa jo poltettavaksi.
”Mitä avoimempi ja tuulisempi paikka, sitä paremmin puut kuivuvat.”
Hokkasella ei ole koneellista klapien kuivuria, vaan hän luottaa luomukuivaukseen.
”Normaaleina vuosina keväällä tehdyt klapit kuivuvat polttokuntoon seuraavaan syksyyn mennessä. Tosin tuntuu, että viime aikoina kesät ovat olleet entistä kosteampia. Lieneekö tämä nyt ilmastonmuutoksen syytä.”
Ilman pitää kiertää
Tärkeintä on eristää klapit maanpinnasta kuormalavoilla.
”Suosittelen, että latoo kaksi kerrosta kuormalavoja klapiauman alustaksi. Se varmistaa, että ilma todella kiertää ja klapit kuivuvat.
Hokkanen vinkkaa, mistä kuormalavoja löytyy.
”Kannattaa ajella pienteollisuusalueilla ja katsella, missä näkyy paljon kuormalavoja. Yleensä niitä saa ottaa. Firmoille ne ovat jätettä, jonka hävittämisestä pitää maksaa.”
Kuormalavoja saa myös nettikaupoista. Käytettyjen hinnat alkavat alle viidestä eurosta.
Monet huolellisuuteen pyrkivät peittelevät puukasoja aina sateen uhatessa. Keväällä ei pressujen kanssa kuitenkaan ole syytä hötkyillä.
”Ennen kesäkuuta puita ei kannata peittää, avonaisina ne kuivuvat paremmin, kun ilma kiertää. Ei haittaa, vaikka välillä sataisikin.”
Kesälläkään puita ei pidä paketoida pressujen sisälle. Pinojen ja aumojen päällys peitetään, mutta alareuna jätetään avonaiseksi. Heinä-, elokuussa klapit ovat valmiita siirrettäväksi liiterin suojiin.
Kuivumisessa ei suuria eroja
Hitaasti kasvanut tiivissyinen puu kuivuu hitaasti. Nopeakasvuinen puu on helpompi kuivata.
”Äkisti kasvaneesta istutusmännystä tehty klapi kuivuu melkein, kun sitä kohti henkäisee”, Hokkanen havainnollistaa.
Eri puulajien kuivumisnopeudessa ei ole suuria eroja. Haapaa pidetään hankalimmin kuivuvana, mutta siihenkin pulmaan ammattilaisella on niksinsä.
”Haapa kyllä kuivuu, kun kuorta rikotaan. Sen voi tehdä moottorisahalla samalla kun karsii puuta.”
Hokkasen asiakkaiden suosikkipuu on koivu, mutta sekaklapia menee entistä enemmän, joten myös lepät ja haavat kelpaavat polttopuun tekoon. Vanhan kansan tiedon mukaan haapaklapien polttaminen puhdistaisi hormeja.
”Avotakkaan tietysti koivua. Pihkapuu räiskähtelee ja siitä sinkoilee kipinöitä.”
Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 2/2017
- Lisää aiheesta: Pilkkojat puntarissa
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään