Muokataan, mutta miten?

Kaivinkonetyön kohoava hinta ja pula pätevistä kuskeista haastavat etsimään uusia keinoja uudistusalojen muokkaamiseen.

Tilaajille
Kaivinkoneella tehtävä mätästys on yleisin – ja kallein – tapa muokata istutusaloja.(Kuvaaja: Sami Karppinen)
Kaivinkoneella tehtävä mätästys on yleisin – ja kallein – tapa muokata istutusaloja.(Kuvaaja: Sami Karppinen)
Ladataan...

Kommentit (1)

  1. Kiitos Mikko hyvästä ja ajankohtaisesta artikkelista.

    Sama teema on pohdittanut minua viime vuosina ja on johtanut jo käytännön toimenpiteisiin.

    Tässä esimerkki Etelä-Karjalasta: Kaksi vuotta sitten loppukesästä valmistelin v. 2020 metsänviljelyä n. 2,5 ha uudistusalalla. Maapohja oli vähintää MT tai lehtomainen kangas. Maanmuokkausmenetelmä laikkumätästys (metsäfirma palveluntuottajana).
    Lopputulos oli sovitun mukainen, mutta kuopat muodostuvat helposti varsin syviksi ja alalla liikkuminen esim. keskikesällä on hankalaa (eritoten heinätessä) ja kumoon mennään säännöllisesti.

    Em. oppineena kyseisen alan viereen teetin viime syksynä ”kevyemmän” muokkauksen kääntömätästyksenä ja työn jälki on pääosin kunnossa, joitakin isoja kumpuja tai kuoppia vielä löytyy. Ajan kanssa tasoittuu sopivasti ja odotan että 5-10 vuoden kuluttua on jo mukava ala kulkea muita metsänhoidollisia töitä tehden.

    Nyt tulevana syksynä on vuorossa kuivan kankaan uudistusala, jonne suunnittelen luontaista uudistamista/kylvöä. Ajatuksena on keventää maanmuokkausta edelleen, lopputuloksen tulisi olla niin kevyt kuin mitä siemenestä aloitettava viljely vaatii. Jotakin teemalla ”vain kuntta pois ja kivennäismaa näkyville”.
    Tätä silmällä pitäen olen tutkaillut monia kaivurin ulkopuolisia menetelmiä ja funtsinut sopivatko esim. maatalouden koneet pienialaiseen metsänuudistamiseen. Kyseinen ala on noin hehtaarin suuruinen.

    Luken metsäkylvökauha jutun löysin Youtubesta ja siitä sanoisin, että nyt aletaan mennä siihen suuntaan missä maahan jätetään, ellei optimaalinen, mutta varsin pieni jälki.

    Kokemus ja tutkimustulokset antavat tietoa tuloksista vasta vuosien kuluttua, mutta nyt pitää mennä rohkeasti kohti uusia ja kevyitä viljelymenetelmiä. Näillä varmistetaan metsän uudistuminen, mutta samalla jätetään vain pieniä jälkiä metsäluontoon.

    Hyviä juttuja siis olette tehneet. Niistä tukea myös omille pohdinnoille.

    t. Timo Saarainen

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat