1. Minkälainen metsätuhovuosi oli 2020?
Metsäkeskus arvioi, että viime vuonna myrskyistä koitui metsille 20 miljoonan euron vahingot. Silti vuosi 2020 oli rauhallinen vahinkovuosi. Maksoimme viime vuonna metsänomistajille korvauksia yhteensä hieman alle viisi miljoonaa euroa. Ennätysmyrskyvuodelta 2011 korvattavaa kertyi kymmenkertaisesti.
2. Mitä tuhoja tälle vuodelle ennakoidaan?
Lumituhoja voi tulla ympäri Suomen, ja tuskin selviämme myrskyittä tänäkään vuonna. Myyrätuhoja todennäköisesti paljastuu taimikoista keväällä Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Metsä-Lapissa.
Kirjanpainajat eivät toistaiseksi ole korostuneet maksetuissa vakuutuskorvauksissa, mutta niiden populaatiot ovat paikoin suuret ja tuhoja voi ilmetä.
3. Kuinka suuri osa metsistä on vakuutettu?
Pellervon Taloustutkimus PTT selvitti meille metsävakuuttamista Suomalainen metsänomistaja 2020 -tutkimuksessa. Vakuutettujen metsien osuus on 53 prosenttia. Määrä ei ole juuri muuttunut kymmenen vuoden takaisesta.
4. Miksi vakuuttaminen ei innosta?
Moni ajattelee, että metsävakuutus on kallis, ja luottaa, ettei vahinko osu omalle kohdalle. Yksi syy on tiedon puute. Metsän arvoa ei ymmärretä.
5. Missä metsätuhoja on eniten?
Eniten tuhoja, etenkin lumituhoja, sattuu Kainuussa, Koillismaalla ja idässä. Itä-Suomessa vakuutusaktiivisuus on silti muuta maata alhaisempi, samoin Lapissa. Parhaiten metsät on vakuutettu Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä.
MARIKA MAKKONEN
KUKA: Vakuutusyhtiö LähiTapiolan metsätalousliiketoiminnan johtava asiantuntija.
MITÄ: Vastaa metsänomistajien palveluista ja niiden kehittämisestä.
MIKSI: LähiTapiolalla on 54 prosentin osuus metsävakuutusmarkkinoista. Tavoitteena on jakaa tietoa ja auttaa metsänomistajia ennaltaehkäisemään metsätuhoja.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.