1. Minkälainen vuosi 2020 oli luonnonsienten ja marjojen poiminnassa?
Viime vuonna luonnonmarja- ja sienisato oli hyvä. Kauppaan tulleiden sienten ja marjojen määrä nousi yli neljänneksen ja poimintatulot miltei viidenneksen vuodesta 2019.
Ruokavirasto seuraa luonnonsienten ja marjojen kauppaantulomääriä ja poimintatuloja vuosittain Kantar TNS Agri Oy:lta tilaamallaan kyselytutkimuksella.
2. Kuinka paljon marjoja ja sieniä kerättiin?
Luonnonmarjoja ja -sieniä poimittiin viime vuonna runsaat 13 miljoonaa kiloa ja poimintatuloja kertyi yli 20 miljoonaa euroa. Eniten marjoista poimittiin puolukkaa ja sienistä herkkutattia.
3. Vaikuttiko korona sienten ja marjojen poimintaan?
Kyllä ainakin siinä mielessä, että ulkomaalaisia marjanpoimijoita oli huomattavasti vähemmän ja kotimaisten marjanpoimijoiden määrä metsissä kaksinkertaistui. Viime vuonna marjoista runsaat 80 prosenttia oli ulkomaalaisten poimimia, kun toissa vuonna osuus oli päälle 90 prosenttia.
Sienistä suurimman osan keräävät kotimaiset poimijat.
4. Missä marjoja ja sieniä poimittiin eniten?
Vuodesta toiseen aktiivisimmat poimijat löytyvät Itä-Suomesta. Tietysti taustalla on hyvä sato, mutta siellä on myös keruuperinnettä. Eniten Itä-Suomessa poimittiin mustikkaa ja herkkutatteja.
LEA ANTTALAINEN
KUKA: Ruokaviraston ylitarkastaja
MITÄ: Vastaa kansallisten pelto- ja puutarhatukien toimeenpanosta
MIKSI: Ruokavirasto myöntää elintarvikeyrityksille varastointitukea, jolla varmistetaan luonnonmarjojen ja -sienten saatavuus myös huonompina satokausina
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään