Pääkaupunkiseudulla asuva Pekka Syvänen omistaa vaimonsa kanssa itse ostettua metsää Etelä-Savon Ristiinassa. Kysymykseen, miksi he ryhtyivät metsänomistajiksi, hänellä ei ole selvää vastausta.
”On asioita, joita ei voi selittää.”
Diplomi-insinööriksi opiskeltuaan mies työskenteli suuressa konepajayrityksessä ja vastasi kymmenien miljoonien eurojen tuotantoprosessien tehostamisesta. Vuosikymmenen alussa hän jättäytyi pois palkkatöistä ja alkoi kehittää ja valmistaa pienmetsäkoneita. Kehitystyön tuloksena syntyi Logbullet, todennäköisesti maailman pienin metsäkone.
Kone esiteltiin 2015. Nyt koneita on myyty 21 ja seuraavillekin on jo ostaja tiedossa.
Kun Paavosta tuli Pekka
Tuotantotalouden osaajana Syvänen korostaa turhan tekemisen välttämistä.
”Minua niin harmittaa jutut taimikoiden heinänpolkemistalkoista. Työ on yleensä tarpeetonta, mutta ihminenhän on onnellisimmillaan, kun hänellä on työpaikka. Monelle metsänomistajalle heinimispalsta on näköjään se paikka.”
Syvänen muistuttaa, että kymmenen prosentin vaivannäöllä saa yleensä yhdeksänkymmentä prosenttia hyödystä. Täydellisyyden tavoitteluun tuhlaantuu vain hirveästi panoksia.
Metsänomistajana Syvänen ryhtyi metsäblogistiksi. Hän jakoi netissä kokemuksiaan metsätaloudesta ja suorittamastaan metsätalousyrittäjäkoulutuksesta. Hän kirjoitti pitkään Paavo Puuntuottaja -nimimerkin suojissa. Paavon ydinviesti oli, että raha on paras metsäneuvoja.
Blogit löytyvät yhä osoitteesta puuntuottaja.com. Kaksi pientä lasta ja taipaleensa alussa oleva yritys pitävät miehen siinä määrin kiireisenä, että uusia blogeja syntyy enää harvakseen.
”Luovuin nimimerkin suojasta, kun aloin koneiden valmistuksen. Sillä tapaa peli pysyy reiluna.”
Uuden polven metsänomistaja
Pekka Syvänen edustaa sukupolvea, jolle metsät suurten ikäluokkien jäljiltä siirtyvät. He asuvat suurissa kaupungeissa ja ovat nuoria sekä korkeasti koulutettuja. Moni epäilee, ettei maisteritason vihertävä city-sukupolvi enää jaksa innostua metsien hoitamisesta ja puun myymisestä.
Syvänen pitää huolta turhana.
”Jo maailman vanhimmissa kirjoituksissa murehdittiin nuorison turmeltumista. Kuten entinen pomoni totesi, ikä on ongelma, jonka aika korjaa.”
Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 21/2018.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään