Mihin hintaan eroon ajourista?

Mönkijäyhdistelmällä saa tuotua metsästä puuta vähin jäljin, mutta tehokas ajouraton puunajo vaatii rutkasti opettelua.

 (Kuvaaja: Valtteri Skyttä)
(Kuvaaja: Valtteri Skyttä)

Viime vuosien harvennushakkuukohujen keskellä on käynyt mielessä, miten onnistuisi nykyisen puunkorjuumallin täydellinen vastakohta. Eli sen sijaan, että pelätään ylileveiden ajourien ja isojen metsäkoneiden harventavan metsän tarpeettoman harvaksi, tehtäisiinkin ajouratonta puunkorjuuta.

Puunkorjuu toteutuisi tällöin mönkijäyhdistelmällä tai vastaavalla pienmetsäkoneella. Niillä ei päästä varsinaisten metsäkoneiden tehokkuuteen, mutta kapeista väliköistä kulkevilla kevyillä välineillä puusto jää tiheäksi ja metsänpohjaan muodostuu vain vähän jälkiä.

Mönkijöihin saa puunajokärryjä moneen lähtöön. Järein ja tehokkain vaihtoehto on ostaa metsävaunu eli puunajokärry, josta löytyy valinnan mukaan esimerkiksi hydraulinen kuormain, vetorullat kärrypyörissä ja runko-ohjaus. Kun kärryn pyörät vetävät, mönkijän etenemiskyky mäissä tai vaikeassa maastossa paranee huomattavasti.

Runko- tai aisaohjaus taas helpottaa mönkijä-kärry-yhdistelmän kääntymistä.

”Runko-ohjaus tekee yhdistelmästä paljon ketterämmän metsässä”, kertoo Kranman metsäkoneiden ja metsävaunujen jälleenmyyjä Simon Nygård.

Nopea reitti varastopaikalle

Tuulenkaatojen haku, polttopuusavotat, ensiharvennukset, erikoispuiden kaato, Nygård luettelee järeiden mönkijäpuukärryjen käyttötarkoituksia. Metsälehdessäkin on haastateltu useampaa metsänomistajaa, jotka ovat ajaneet mönkijöillä kiitettävän määrän puuta tienvarteen.

Kapealla mönkijäyhdistelmällä voi löytää maatalous-traktoria suoremman ja nopeamman reitin puun varastopaikalle, Nygård sanoo.

Mönkijän pyörien vaihto teloihin tuo lisää maavaraa, etenemiskykyä ja lumiominaisuuksia, mutta kankeuttaa kääntämistä ja maksaa useamman tuhat euroa.

Nygårdin mukaan mönkijä-puunajokärry-yhdistelmä on saanut suosiota esimerkiksi saaristossa. Heikkenevien talvijäiden aikakaudella haetaan kevyempää kalustoa.

Vetävä kärry on lähes välttämätön, jos mönkijällä haluaa ajaa isoja puukuormia vaikeassa maastossa. Vetorulla näkyy keskellä pyörien välissä. (Kuvaaja: Valtteri Skyttä)

Mönkijätyöskentely vaatii opettelua

Täyskuormaisen mönkijäkärryn vetojuhdaksi ei kannata hankkia 500-kuutioista pienempää mönkkäriä. Kellfri-mönkijävaunujen myyjä Timo Lerkkanen muistuttaa, että tästäkin vielä tehokkaampi mönkijä tuo pelivaraa kiperiin puunajotilanteisiin.

”Mönkijäkuskista voi muuten tulla matkustaja.”

Myös mönkijävehkeillä on tarkoitus ajaa täysiä puukuormia. Puukuormien painon vuoksi mönkijässä pitää olla jäykempi takajousitus jo vakio-ominaisuutena tai lisäostona.

Metsävaunun hydraulisen kuormaimen käyttö voi vaatia rutkasti opettelua. Samoin sen oppiminen, mistä täyden puukuorman kanssa voi ajaa. Maaston ominaisuuksia on kunnioitettava.

”Mönkijöillä ajetaan metsän mukaan”, Lerkkanen sanoo.

Jos aikoo ostaa mönkijän ja siihen tavallisen puukärryn, yhteishintahaarukka alkaa 10 000–15 000 eurosta. Mönkijän ja hydraulikkaa sisältävän vetävän puunajokärryn yhdistelmä maksaa 20 000–40 000 euroa.

Kellfrin metsävaunuista suosituin, eli paketti 10, on arvonlisäveroineen reilut 11 000 euroa, Kranmanin suosituimman metsävaunun T1750E:n hinta on arvonlisäveron kanssa reilut 23 000 euroa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat