Metsureita maailmalta – suomalaismetsiin tekijöitä Marokosta ja Nepalista

Sieviläinen Holsti Forest kouluttaa ja työllistää kesäkaudella 120 ulkomaista työntekijää raivaamaan ja istuttamaan.

Toimitusjohtaja Mikael Holsti ja aluepäällikkö Natthapon Khonhao matkalla katsomaan työn jälkeä.
Toimitusjohtaja Mikael Holsti ja aluepäällikkö Natthapon Khonhao matkalla katsomaan työn jälkeä.

Raivaussahat laulavat Metsähallituksen mailla Haapajärven Koposperällä. 20 hehtaarin kuviolla kypsyy noin 80-vuotiasta kuusikkoa, jonka ennakkoraivaus on juuri työnsä aloittaneiden metsureiden harjoituskohde.

Mohienddine Zoubir Marokosta on raivaamassa toista päivää, ja työ sujuu jo hyvin.

”Työ, pomo ja olosuhteet ovat ok. Tunnelma on kotoisa”, hän sanoo hyvällä englannilla.

Zoubir kertoo tehneensä metsänhoitotöitä myös Marokossa, mutta työ oli erityyppistä. Viidentoista asteen lämpötilaa hän pitää miellyttävänä verrattuna Marokon kuumuuteen. Kuusikkoa raivaavista kymmenestä työntekijästä viisi on Marokosta.

”Aion olla täällä niin pitkään kuin töitä riittää”, Zoubir sanoo.

”Osalla uusista työntekijöistä on kokemusta risukoiden raivaustöistä, mutta valikoiva raivaus on uutta. Haastavinta tulijoille on suomalaisen metsän epätasainen maasto”, kertoo Holsti Forestin toimitusjohtaja Mikael Holsti.

Yhtiö on erikoistunut raivaus- ja istutustöihin, ja kaikki sen metsurit tulevat ulkomailta. Holstin mukaan raivaustyön mekaaninen suoritus on kohtuullisen nopeasti opittavissa, kunhan fyysinen kunto riittää.

”Meillä on nyt töissä marokkolaisia, uzbekkeja ja thaimaalaisia. Tulossa on nepalilaisia ja yksittäisiä henkilöitä eri Euroopan maista.”

Puskaradio toimii

Holsti Forest on kasvanut vuosi vuodelta, sillä ulkomaisille metsätyöntekijöille on kysyntää. Yhtiön metsurit tekevät töitä useille saha- ja metsäyhtiöille, Fingridille ja metsänhoitoyhdistyksille. Yhtiö voitti tarjouskilpailussa Metsähallituksen pohjoisen alueen raivaustyöt, ja tänä vuonna yhtiön koko tuplaantuu työntekijämäärällä ja liikevaihdolla mitattuna.

Metsureita on töissä jo 60, ja kun Lapin työmaat aukeavat, määrä kasvaa 120:een. Vakituisia työntekijöitä on 20. Kokonaisraivausmäärä tälle kaudelle on 8 700 hehtaaria ja taimia yhtiö istuttaa 4,7 miljoonaa kappaletta. Urakoita on Äänekoskelta Saariselälle.

”Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli 1,5 miljoonaa, nyt sopimusmääriin perustuva liikevaihtoennuste on 3,5 miljoonaa euroa.”

Yhtiöllä oli valmiiksi verkostoja Thaimaahan, mutta tänä vuonna maasta ei ollut saatavilla tarpeeksi tekijöitä.

”Ratkaisimme työvoiman tavoittamisen ongelma viime talvena. Haimme työntekijöitä EU:n yhteisen Eures-työnhakuportaalin kautta. Yksi marokkolainen työnhakija löysi ilmoituksen ja palkkasimme hänet. Puskaradio alkoi toimia välittömästi, ja saimme kymmeniä työnhakijoita Marokosta ja Nepalista.”

”Kun rekrytoimme ensimmäisen aktiivisesti työtä hakeneen nepalilaisen, meille tuli seuraavalla viikolla kahdeksantuhatta hakemusta Nepalista.”

EU-hankkeena rekrytointirobotti

Hakemustulva oli tekemätön paikka, ja Holsti rakensi EU-hankkeen tuella rekrytointirobotin. Sen kautta työntekijöitä voi valikoida haluttujen taitojen perusteella, kun he ovat täyttäneet hakukaavakkeen yhtiön verkkosivulla. 120:tä työntekijää varten yhtiö haastatteli lopulta 800 ehdokasta.

”Tässä on järkyttävän suuri potentiaali ja voimme auttaa löytämään työtekijöitä monen eri alan työnantajille. Sievin jalkine on työllistänyt ihmisiä meidän kauttamme.”

Työlupabyrokratiaa on Holstin mukaan melko paljon, mutta siitä selviää. Kausityöntekijät saavat luvan kolmessa kuukaudessa, pidempään työsuhteeseen tulevien lupakäsittely voi kestää vuoden.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat